Uluslararası Kırsal Turizm ve Kalkınma Dergisi

Uluslararası Kırsal Turizm ve Kalkınma Dergisi

Osmanlı Mutfak Kültüründe Balık Tüketimi ve Dolma Zeytin Turşusunun Kırsal Turizm Gastronomisine Kazandırılması Üzerine Bir Çalışma

Yazarlar: Ayşe Gülnihal Kahraman, Ahmet Salih Sönmezdağ

Cilt 1 , Sayı 2 , 2017 , Sayfalar 01-07

Konular:-

Anahtar Kelimeler:Fish,Gastronomy,OttomanCousine,RuralTourism

Özet: Gastronomy is not justaboutjourney of foodduringprocess, beginningfromfieldendingtoplateorfoodandbeveragescope. Gastronomy is A to Z of alltheprocesses of foodandbeveragescomingfromfieldtothetableandafterwards, theculturalandphysicalmeaning of foodandbeverages on thetable. Itcompounds a lot of aspectslike, discipline, culture, art andscience. Tourism is veryimportantforgastronomy. Inthisstudy, regardinghighconsumption of seafood in seasidesettlements, as part of ruraltourism, fishconsumption in Ottomanculturewasmentioned. Consideringtouristicseasidesitesculinaryculture, fishconsumptionhas a majorimportance. Bythisaspect, thebooknamed ‘’Ev Kadını’’ writtenby Ayşe Fahriye Hanım, published in 1882 wasanalyzedandtherecipe of ‘’Dolma Zeytin’’ is examinedandprescribedandstandardized. Afterdefiningexactrecipe of ‘’Dolma Zeytin’’ aimingidentification of bringingthisrecipe in ruraltourismgastronomy, sensoryanalysiswasdonebyusingflavor profile analysistechnique. Accordingtoanalysisbeingdonebyeducatedpanelists, ‘’Dolma Zeytin’’ recipepassed. Thisstudywasdoneforevaluate a forgottenpicklerecipe in terms of gastronomy, anddeterminingability of be consumed in seasidesettlements. Thisstudy has a characteristics of being a preevaluationstudyof bringing ‘’Dolma Zeytin’’ recipe in ruraltourismgastronomy.


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Henüz Atıf Yapılmamıştır

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2017, title={Osmanlı Mutfak Kültüründe Balık Tüketimi ve Dolma Zeytin Turşusunun Kırsal Turizm Gastronomisine Kazandırılması Üzerine Bir Çalışma}, volume={1}, number={01–07}, publisher={Uluslararası Kırsal Turizm ve Kalkınma Dergisi}, author={Ayşe Gülnihal Kahraman, Ahmet Salih Sönmezdağ}, year={2017} }
APA
KOPYALA
Ayşe Gülnihal Kahraman, Ahmet Salih Sönmezdağ. (2017). Osmanlı Mutfak Kültüründe Balık Tüketimi ve Dolma Zeytin Turşusunun Kırsal Turizm Gastronomisine Kazandırılması Üzerine Bir Çalışma (Vol. 1). Vol. 1. Uluslararası Kırsal Turizm ve Kalkınma Dergisi.
MLA
KOPYALA
Ayşe Gülnihal Kahraman, Ahmet Salih Sönmezdağ. Osmanlı Mutfak Kültüründe Balık Tüketimi ve Dolma Zeytin Turşusunun Kırsal Turizm Gastronomisine Kazandırılması Üzerine Bir Çalışma. no. 01–07, Uluslararası Kırsal Turizm ve Kalkınma Dergisi, 2017.