Yeni Fikir Uluslararası Akademik Fikir Araştırma Dergisi

Yeni Fikir Uluslararası Akademik Fikir Araştırma Dergisi

Orhan Pamuk'un 'Kafamda Bir Tuhaflık' Romanı'nda Yerellik ve Geleneksellik

Yazarlar: Ali Budak

Cilt 7 , Sayı 15 , 2015 , Sayfalar 69-90

Konular:-

Anahtar Kelimeler:Orhan Pamuk,Kafamda Bir Tuhaflık,Yerellik,Gelenekçilik

Özet: Orhan Pamuk, Kafam'da Bir Tuhalık'ta, boza ve yoğurt satıcısı Mevlut Karataş'ın hayatı ve aşkı çevresinde 1950'lerden itibaren kuvvetli bir değişim ve dönüşüm sürecine giren İstanbul'u anlatmaktadır. Eser, sadece bu yönüyle, yeni ve dikkat çekici görülmeyebilir. Ne var ki, kurgusu, yapısı, yazım ve anlatım teknikleriyle son derece çarpıcıdır. Özellikle de sıradan denilebilecek bu içeriği özgün bir bakış açısıyla ele alışı, işleyişi ve yorumlayışı üzerinde durulmaya değerdir. Orhan Pamuk'a göre, romanları diğer anlatılanlardan ayıran şey; gizli bir merkezleri-nin bulunmasıdır. O merkez, romanın kelime kelime izlenen düzleminden uzakta, gerilerde bir yerde, görünmez ve kolayca ele geçmez bir durumdadır. Makalemizde, bir bakıma, "romanın ana meselesi" diye açımlayabileceğimiz işte bu merkez duygu veya düşüncenin izi sürülmüştür. Kafamda Bir Tuhaflık romanı, acaba, bize nasıl bir ikinci hayat önermektedir? Derin köklerde bu sorunun cevabı aranmış; bu arada, romanın yapısı, yazım ve anlatım teknikleri de incelenmiştir.


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Henüz Atıf Yapılmamıştır

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2015, title={Orhan Pamuk’un “Kafamda Bir Tuhaflık” Romanı’nda Yerellik ve Geleneksellik}, volume={7}, number={69–90}, publisher={Yeni Fikir Uluslararası Akademik Fikir Araştırma Dergisi}, author={Ali Budak}, year={2015} }
APA
KOPYALA
Ali Budak. (2015). Orhan Pamuk’un “Kafamda Bir Tuhaflık” Romanı’nda Yerellik ve Geleneksellik (Vol. 7). Vol. 7. Yeni Fikir Uluslararası Akademik Fikir Araştırma Dergisi.
MLA
KOPYALA
Ali Budak. Orhan Pamuk’un “Kafamda Bir Tuhaflık” Romanı’nda Yerellik ve Geleneksellik. no. 69–90, Yeni Fikir Uluslararası Akademik Fikir Araştırma Dergisi, 2015.