Yeni Fikir Uluslararası Akademik Fikir Araştırma Dergisi

Yeni Fikir Uluslararası Akademik Fikir Araştırma Dergisi

Türklerde İsim Tabusu ve Bazı Yansımaları

Yazarlar: Ahmet Nahmedov

Cilt 8 , Sayı 17 , 2016 , Sayfalar 137-143

Konular:-

Anahtar Kelimeler:İsim tabusu,Kötü isimler,Hükümdar isimleri,Tanrı/iye isimleri,Hayvan isimleri

Özet: Dünyanın pek çok yerinde görülen isim tabusu çok eski zamanlardan farklı sosyal ve ekonomik düzeydeki halkların hayatında etkili olmuş ve çeşitli nedenlerle Tanrı, hükümdar ve akraba adlarının zikredilmesine getirilen yasaklarla günümüze dek yaşatılmıştır. J. G. Frazer genel olarak isim tabusunu sempatik büyü olayı ile ilişkilendirmekte ve bunun iki sebebini göstermektedir: Birincisi, kötü ruhların dikkatini çekmemek, ikincisi ise kişinin gerçek ismini öğrenen büyücünün kötülük yapmasını önlemek içindir. Türklerde isim tabusunun kişi/akraba, tanrı/iye/ruh ve bazı hayvan (muhtemelen totem) adlarının zikredilmemesi ve/veya değiştirilmesi gibi şekilleri bulunmaktadır. Türklerde özellikle erkek çocuklara belli bir yaşa kadar ad verilmemesinin veya kötü adlar takılmasının sebebi onları kötü ruhlardan korumak olmuştur. Kötü ruhların gerçek isimlerinin zikredilmeyerek bunun yerine onların bazı özelliklerini betimleyen tabirlerin tercih edilmesinin, bunlardan gelebilecek kötülüklerden ko-ruma amaçlı yapıldığı açıktır. Hayvanların insanları duyma ve anlama yeteneğine sahip olduklarından dolayı, özellikle yırtıcı, tehlikeli hayvanlardan korunmak için bunların gerçek isimleri söylenmemiş, yerine farklı sıfat-lar kullanılmıştır.


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Henüz Atıf Yapılmamıştır

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2016, title={Türklerde İsim Tabusu ve Bazı Yansımaları}, volume={8}, number={137–143}, publisher={Yeni Fikir Uluslararası Akademik Fikir Araştırma Dergisi}, author={Ahmet Nahmedov}, year={2016} }
APA
KOPYALA
Ahmet Nahmedov. (2016). Türklerde İsim Tabusu ve Bazı Yansımaları (Vol. 8). Vol. 8. Yeni Fikir Uluslararası Akademik Fikir Araştırma Dergisi.
MLA
KOPYALA
Ahmet Nahmedov. Türklerde İsim Tabusu ve Bazı Yansımaları. no. 137–143, Yeni Fikir Uluslararası Akademik Fikir Araştırma Dergisi, 2016.