AURUM Mühendislik Sistemleri ve Mimarlık Dergisi

AURUM Mühendislik Sistemleri ve Mimarlık Dergisi

Türkiye’ye Özgü Bitki ve Gıda Örneklerinin Temel Bileşenler Analiziyle Sınıflandırılması/Classification of Turkish Plant and Food Samples By Principal Component Analysis

Yazarlar: Hakan KAYGUSUZ

Cilt 2 , Sayı 1 , 2018 , Sayfalar 11 - 16

Konular:Mühendislik

Anahtar Kelimeler:Temel Bileşenler Analizi,Kemometri,Bitki örnekleri,Bal,Polen

Özet: Özet Temel bileşenler analizi (İng. Principal component analysis, PCA) çok sayıda değişkenin temsil ettiği bir verinin matematiksel bir dönüşüm ile toplam varyansı açıklayabilen temel bileşenlere geçirilmesini konu alan istatistiksel bir yöntemdir. Pek çok alanda olduğu gibi kimyasal verilere de uygulanabilen bu yöntemle, özellikle biyolojik türler için büyük önem taşıyan sınıflandırma kolayca yapılabilmektedir. Bu derleme makalesinde, Türkiye’ye özgü gıda ve bitki örneklerinin konu edildiği temel bileşenler analizi çalışmalarına değinilmiş ve sonuçları incelenmiştir. Bunlara ek olarak, bu tür çalışmaların yararı ve önemi hakkında tartışılmıştır


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Henüz Atıf Yapılmamıştır

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2018, title={Türkiye’ye Özgü Bitki ve Gıda Örneklerinin Temel Bileşenler Analiziyle Sınıflandırılması/Classification of Turkish Plant and Food Samples By Principal Component Analysis}, volume={2}, number={1}, publisher={AURUM Mühendislik Sistemleri ve Mimarlık Dergisi}, author={Hakan KAYGUSUZ}, year={2018}, pages={11–16} }
APA
KOPYALA
Hakan KAYGUSUZ. (2018). Türkiye’ye Özgü Bitki ve Gıda Örneklerinin Temel Bileşenler Analiziyle Sınıflandırılması/Classification of Turkish Plant and Food Samples By Principal Component Analysis (Vol. 2, pp. 11–16). Vol. 2, pp. 11–16. AURUM Mühendislik Sistemleri ve Mimarlık Dergisi.
MLA
KOPYALA
Hakan KAYGUSUZ. Türkiye’ye Özgü Bitki ve Gıda Örneklerinin Temel Bileşenler Analiziyle Sınıflandırılması/Classification of Turkish Plant and Food Samples By Principal Component Analysis. no. 1, AURUM Mühendislik Sistemleri ve Mimarlık Dergisi, 2018, pp. 11–16.