Ekonomi ve Finansal Araştırmalar Dergisi

Ekonomi ve Finansal Araştırmalar Dergisi

Ekonomik Katma Değer ve Pay Getirisi İlişkisi: Borsa İstanbul’da İşlem Gören Bankalar Üzerine Bir Analiz

Yazarlar: Kevser CİNSKIZAN, Şenol BABUŞCU, Adalet HAZAR

Cilt 1 , Sayı 1-2 , 2019 , Sayfalar 92-112

Konular:-

Anahtar Kelimeler:Ekonomik Katma Değer (EVA),Pay Getirisi,Firma Değeri,Panel Veri

Özet: Bu çalışmada 2008 küresel krizi sonrasında geçen 10 yılda Türk Bankacılık Sektöründe faaliyet gösteren bankalar açısından öz sermaye üzerinden yaratılan Ekonomik Katma Değer (EVA) hesaplanarak, aynı dönem için söz konusu bankaların pay değerleri ile ekonomik katma değerleri arasında bir ilişki olup olmadığı araştırılmıştır. Temel amaç bankaların pay değerinin yine bankalar ve bankacılık sektörünün ürettiği EVA ile nasıl açıklanacağını ortaya koymaktır. Araştırmada 1 adet bağımlı ve 5 adet bağımsız değişken kullanılarak panel veri analizi yapılmıştır. Bağımlı değişken bankaların pay değeri yani dönem sonu piyasa değeridir. Bağımsız değişkenler ise bankaların öz sermayelerinin ürettiği EVA değerleri ile enflasyon, döviz kuru, faiz oranı ve para arzı olarak belirlenmiştir. Sonuç olarak bankaların öz sermayeleri üzerinden hesaplanan EVA değerleri ile pay değerleri arasında pozitif ve anlamlı bir ilişki bulunmuştur.


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Henüz Atıf Yapılmamıştır

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2019, title={Ekonomik Katma Değer ve Pay Getirisi İlişkisi: Borsa İstanbul’da İşlem Gören Bankalar Üzerine Bir Analiz}, volume={1}, number={92–112}, publisher={Ekonomi ve Finansal Araştırmalar Dergisi}, author={Kevser CİNSKIZAN, Şenol BABUŞCU, Adalet HAZAR}, year={2019} }
APA
KOPYALA
Kevser CİNSKIZAN, Şenol BABUŞCU, Adalet HAZAR. (2019). Ekonomik Katma Değer ve Pay Getirisi İlişkisi: Borsa İstanbul’da İşlem Gören Bankalar Üzerine Bir Analiz (Vol. 1). Vol. 1. Ekonomi ve Finansal Araştırmalar Dergisi.
MLA
KOPYALA
Kevser CİNSKIZAN, Şenol BABUŞCU, Adalet HAZAR. Ekonomik Katma Değer ve Pay Getirisi İlişkisi: Borsa İstanbul’da İşlem Gören Bankalar Üzerine Bir Analiz. no. 92–112, Ekonomi ve Finansal Araştırmalar Dergisi, 2019.