Sağlık ve Yaşam Bilimleri Dergisi
Yazarlar: Nazlı Batar, Sorumlu Yazar, Şefika Cim, Nazlıcan Kilerci, Betül Koçak, Sezen Sevdin, Rümeysa Özçalkap
Konular:-
DOI:10.33308/2687248X.202133227
Anahtar Kelimeler:Yeme davranışı,Bel çevresi,Beden kütle indeksi
Özet: Amaç: Bu araştırma, üniversite öğrencilerinde sezgisel yeme davranışının beden kütle indeksi (BKİ), bel-kalça çevresi arasındaki ilişkinin incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Yöntem: Bu araştırma 2020-2021 Eğitim-Öğretim yılında İstanbul Avrupa yakasında bir vakıf üniversitesinin Beslenme Diyetetik Bölümünde okuyan 146 öğrenci üzerinde gerçekleştirilmiştir. Öğrencilerin sosyo-demografik özellikleri, antropometrik ölçümleri ve sezgisel yeme alışkanlıkları online anket yoluyla alınmıştır. Öğrencilerin sezgisel beslenme davranışının saptanması için Sezgisel Yeme Ölçeği-2 (IES-2) kullanılmıştır. Bulgular: Çalışmaya yaş ortalaması 20,64±1,69 yıl olan 146 öğrenci katılmış olup öğrencilerin %62,3 kadın, %37,7 erkektir. Sezgisel yeme ölçeği toplam puan ortalama±standart sapma değerleri 3,40±0,55’tir. BKİ ortalama±standart sapma değeri 21,89±3,94 kg/m2’dir. Bel çevresi ortalama±standart sapma değeri 69.78±9.32 cm’dir. Duygusal nedenlerden çok fiziksel nedenlere bağlı yemek alt boyutu ise Açlık ve tokluk sinyallerine bağlı yemek alt boyutu, vücut-besin seçim uyumu ve sezgisel yeme ölçeği-toplam puan ile pozitif ve anlamlı korelasyona sahiptir. Açlık ve tokluk sinyallerine bağlı yemek alt boyutu ile vücut-besin seçim uyumu alt boyutu ve sezgisel yeme ölçeği toplam puanı arasında anlamlı ve pozitif ilişki vardır. Vücut-besin seçim uyumu alt boyutu ve sezgisel yeme ölçeği toplam puanı arasında anlamlı ve pozitif korelasyon bulunmuştur. Sezgisel yeme ölçeği toplam puanları ve alt boyutlarının BKİ sınıflarına göre karşılaştırılmasında vücut-besin seçim uyumu alt boyutu puan ortalamasında ise BKİ sınıflamasına göre anlamlı bir fark vardır. Sonuç: Üniversite öğrencilerinde sezgisel beslenme arttıkça beden kütle indeksi azalmaktadır.