Sağlık ve Yaşam Bilimleri Dergisi

Sağlık ve Yaşam Bilimleri Dergisi

Vegan beslenme tarzına genel bakış

Yazarlar: Mervenur Gökçen, Yusuf Çağdaş Aksoy, Burcu Ateş Özcan

Cilt 1 , Sayı 2 , 2019 , Sayfalar 50-54

Konular:-

DOI:10.33308/2687248X.201912152

Anahtar Kelimeler:Diyet,Sağlık,Vegan,Vejeteryan

Özet: Vejetaryen beslenme, bitkisel kaynaklı besinlerin ağırlıklı tüketildiği, et ya da hayvansal kaynaklı gıdaların hiç tüketilmediği veya sınırlı olarak tüketildiği beslenme tarzıdır. Vejetaryen beslenme biçimleri lakto vejetaryen, ova vejetaryen, lakto-ova vejetaryen, polo vejetaryen, pesko vejetaryen, semi vejetaryen ve vegan olarak sınıflandırılabilmektedir. Vegan beslenme, hayvansal besinlerin tümünün tüketilmediği bir beslenme şeklidir. Vegan yaşam tarzını seçen bireyler hayvansal besinlerin yanında hayvan kaynaklı ipek, yün, deri ve kozmetik ürünleri de kullanmayı tercih etmezler. Bireylerin sağlıklarına olumlu etki yapabileceği düşüncesi, kültür, dini inançlar, etik ve biyoetik nedenler ile hayvanlara karşı duyarlı olmak gibi sebepler vegan yaşam tarzının seçilmesinde öncül faktörlerdendir. Çevreye olumlu etkilerinin yanı sıra, kalp-damar hastalıklarına ve kronik hastalıklara karşı koruyucu ve metabolik hastalık kaynaklı ölüm oranının düşürülmesinde etkili olabileceği gösterilen vegan beslenme şeklinin uzun süreli uygulanmasında besin ögesi yetersizliklerine bağlı olarak birtakım yan etkiler ve sağlık sorunları da gözlenebilmektedir. Vegan beslenme sebze ve meyveler, kuru baklagiller ve tahıllardan oluşur. Vegan bireylerde yetersiz ve dengesiz beslenme ile yüksek miktarda alınan posa miktarına bağlı olarak enerji ve protein dengesinde bozulmalar ile D vitamini, B12 vitamini, kalsiyum, demir, çinko gibi bazı vitamin ve minerallerin gereksinim düzeyinde karşılanamaması gibi problemler görülebilir. Ancak bireylerin doktor tarafından değerlendirilip, beslenme uzmanı tarafından yeterli ve dengeli bir beslenme programı düzenlendiği durumlarda bu olumsuz etkiler azaltılıp önlenebilir. Vegan beslenme tarzını benimseyen bireylerin sağlıklarının olumsuz etkilenmemesi amacıyla bu bireylerin sağlık çalışanları tarafından doğru ve güncel konu ve uygulamalarla bilgilendirilip yönlendirilmeleri gerekmektedir. Bu derlemede amaç vegan beslenme ile ilgili literatürdeki verilerin incelenmesidir.


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Sonuçların tamamını görmek için Asos İndeks'e üye bir üniversite ağından erişim sağlamalısınız. Kurumunuzun üye olması veya kurumunuza ücretsiz deneme erişimi sağlanması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Dergi editörleri editör girişini kullanarak sisteme giriş yapabilirler. Editör girişi için tıklayınız.

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2019, title={Vegan beslenme tarzına genel bakış}, volume={1}, number={50–54}, publisher={Sağlık ve Yaşam Bilimleri Dergisi}, author={Mervenur Gökçen, Yusuf Çağdaş Aksoy, Burcu Ateş Özcan}, year={2019} }
APA
KOPYALA
Mervenur Gökçen, Yusuf Çağdaş Aksoy, Burcu Ateş Özcan. (2019). Vegan beslenme tarzına genel bakış (Vol. 1). Vol. 1. Sağlık ve Yaşam Bilimleri Dergisi.
MLA
KOPYALA
Mervenur Gökçen, Yusuf Çağdaş Aksoy, Burcu Ateş Özcan. Vegan Beslenme Tarzına Genel Bakış. no. 50–54, Sağlık ve Yaşam Bilimleri Dergisi, 2019.