Sağlık ve Yaşam Bilimleri Dergisi

Sağlık ve Yaşam Bilimleri Dergisi

Bariatrik cerrahi sonrası gıda intoleransı

Yazarlar: Neslihan Ağbaba, Burcu Ateş Özcan

Cilt 2 , Sayı 1 , 2020 , Sayfalar 16-21

Konular:-

DOI:10.33308/2687248X.202021171

Anahtar Kelimeler:Bariatrik cerrahi,Gıda intoleransı,Postoperatif beslenme

Özet: Obezite, vücutta aşırı yağ birikimi olarak tanımlanan dünya çapında bir sağlık sorunudur ve tedavi edilebilen bir hastalıktır. Obezitenin birçok tedavi türü vardır. Yeterli ağırlık kaybının sağlanamadığı durumlarda; günümüzde popülaritesi giderek artan bariatrik cerrahi altın standart olarak kabul edilen yöntemdir. Bariatrik cerrahi sonrası beslenme takibi çok önemlidir ve multidisipliner bir yaklaşım gerektirir. Postoperatif dönemde beslenme ile ilgili bazı sorunlar yaşanabilir. Bunlardan biri gıda intoleransıdır. Araştırmalar; başta kırmızı et olmak üzere beyaz et, salata, sebze, ekmek, pirinç, makarna ve balık gibi gıdaların tüketiminde hastaların intolerans yaşadığını göstermektedir. Gıda intoleransı sonucu vitamin eksiklikleri, yetersiz protein alımı ve malnutrisyon ile diyet kalitesi ve hastaların hayat kalitesi kötüleşebilir. Bariatrik cerrahi sonrası yaşanabilecek sorunların tedavisi ve sağlığın korunmasının sürekliliği için hastalar postoperatif uzun takip edilmelidir.


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Henüz Atıf Yapılmamıştır

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2020, title={Bariatrik cerrahi sonrası gıda intoleransı}, volume={2}, number={16–21}, publisher={Sağlık ve Yaşam Bilimleri Dergisi}, author={Neslihan Ağbaba, Burcu Ateş Özcan}, year={2020} }
APA
KOPYALA
Neslihan Ağbaba, Burcu Ateş Özcan. (2020). Bariatrik cerrahi sonrası gıda intoleransı (Vol. 2). Vol. 2. Sağlık ve Yaşam Bilimleri Dergisi.
MLA
KOPYALA
Neslihan Ağbaba, Burcu Ateş Özcan. Bariatrik Cerrahi Sonrası Gıda Intoleransı. no. 16–21, Sağlık ve Yaşam Bilimleri Dergisi, 2020.