Tarım, Gıda, Çevre ve Hayvancılık Bilimleri Dergisi

Tarım, Gıda, Çevre ve Hayvancılık Bilimleri Dergisi

Spray Drying Technique and Its Use in Food Industry

Yazarlar: Cem BALTACIOĞLU, Mehmet YETİŞEN, Duygu BOZ

Cilt 2 , Sayı 2 , 2021 , Sayfalar 163-189

Konular:-

DOI:

Anahtar Kelimeler:Spray drying,Powder products,Microencapsulation Püskürtmeli kurutma,Toz ürünler,Mikroenkapsülasyon

Özet: Kurutma gıdaların raf ömrünü uzatmak için kullanılan en eski metotlardandır. Püskürtmeli kurutmanın temel fikri, çözücünün buharlaştırılmasıyla bir sıvı beslemesinden yüksek oranda dağılmış tozların üretilmesidir. Bu, ısıtılmış bir gazın, bir kap içinde (kurutma haznesi) ideal olarak eşit büyüklükteki, yüksek yüzey-kütle oranı damlacıkları atomize (püskürtülmüş) bir akışkan ile karıştırılmasıyla elde edilir; bu da çözücünün, doğrudan temas yoluyla muntazam ve hızlı bir şekilde buharlaşmasına neden olur. Püskürtmeli kurutma gıda sanayisinde yaygın kullanılmaktadır. Bunun nedeni gıdaların ısıya duyarlı olmaları ve tüketicilerin toz ürünlere olan ilgisidir. Süt tozu, peynir altı suyu proteini, kahve, çay ekstraktları, bebek mamaları, nişasta, enzimler, mikroorganizmalar, mayalar püskürtmeli kurutma ile üretilen ürünlerin bazılarıdır. Püskürterek kurutulmuş gıdaların kalitesi, çalışma parametrelerine oldukça bağlıdır. Daha iyi duyusal, besleyici özelliklere ve daha iyi proses verimine sahip ürünler elde etmek için ürün özelliklerine göre proses optimizasyonu sağlanması gerekir. Optimum ürün verimi için püskürterek kurutma yöntemi, birçok yöntemle birlikte kullanılabilir. Gıda endüstrisinde yaygın olarak kullanılan yöntemlerden biri olan püskürtmeli kurutucular üstün performanslı kurutma sağlamasına karşın aktif materyali koruyan bir polimer matris içerisinde hapsedilmesi nedeniyle, günümüzde bu metot mikroenkapsülasyon tekniği olarak kabul edilmektedir. Bu derlemede, genel olarak püskürtmeli kurutucunun çalışma prensibi, gıda sanayinde kullanım alanları ve değiştirilmiş parametrelerde optimum ürün elde ile ilgili çalışmalar araştırılmıştır.


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Henüz Atıf Yapılmamıştır

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2021, title={Spray Drying Technique and Its Use in Food Industry}, volume={2}, number={163–189}, publisher={Tarım, Gıda, Çevre ve Hayvancılık Bilimleri Dergisi}, author={Cem BALTACIOĞLU,Mehmet YETİŞEN,Duygu BOZ}, year={2021} }
APA
KOPYALA
Cem BALTACIOĞLU,Mehmet YETİŞEN,Duygu BOZ. (2021). Spray Drying Technique and Its Use in Food Industry (Vol. 2). Vol. 2. Tarım, Gıda, Çevre ve Hayvancılık Bilimleri Dergisi.
MLA
KOPYALA
Cem BALTACIOĞLU,Mehmet YETİŞEN,Duygu BOZ. Spray Drying Technique and Its Use in Food Industry. no. 163–189, Tarım, Gıda, Çevre ve Hayvancılık Bilimleri Dergisi, 2021.