Gıda ve Yem Bilimi Teknolojisi Dergisi

Gıda ve Yem Bilimi Teknolojisi Dergisi

Fonksiyonel Nitelikteki Yenilebilir Bazı Çiçeklerin Yağ Asidi Profilinin Gaz Kromatografi-Alev İyonizasyon Dedektörü (GC-FID) ile Belirlenmesi

Yazarlar: Ertürk BEKAR, Arzu AKPINAR BAYİZİT, Kader ÇETİN, Taha ÜNAL, Perihan YOLCI ÖMEROĞLU

Cilt - , Sayı 26 , 2021 , Sayfalar 49 - 59

Konular:Fen

Anahtar Kelimeler:Yağ Asitleri,Tagetes erecta,Matthiola incana,GC-FID,Soğuk Ekstraksiyon

Özet: Özet Amaç: Tüketilen gıda ile sağlık arasındaki ilişkinin farkındalığının artması sonucunda, ürün çeşitlenmesi ve pazar talebinin çoğalmasıyla; fonksiyonel ürün pazarı sürekli büyüme göstermektedir. Bu bağlamda yenilebilir çiçekler; besin değerleri ve biyoaktif bileşenleri ile gün geçtikçe daha fazla ilgi çekmektedir. Bu çalışmada, fonksiyonel özellikleri nedeniyle popülerliği son zamanda artış gösteren yenilebilir çiçeklerden “kadife” ve “şebboy” çiçek çeşitlerinin yağ asidi profilinin incelenmesi amaçlanmıştır. Materyal ve yöntem: Bursa Uludağ Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Bahçe Bitkileri Bölümü’nün seralarından temin edilen çiçekler, soğuk estraksiyona tabi tutulup yağ eldesi gerçekleştirildikten sonra IUPAC yöntemine göre soğuk esterleşmeleri yapılmıştır. GC-FID ile elde edilen sonuçlar w/w (%) toplam yağ asidi olarak ifade edilmiştir. Bulgular ve sonuç: Doymuş, tekli doymamış ve çoklu doymamış yağ asidi miktarları, 6 kadife çiçeği (Tagetes erecta) çeşidi ile 2 şebboy çiçek (Matthiola incana) çeşidi için belirlenmiştir. Şebboy çiçeği çeşitlerinin daha yüksek oranda tekli ve çoklu doymamış yağ içeriğine sahip olduğu, doymuş yağ asidi bakımından ise kadife çiçeklerinin oldukça yüksek içeriğe sahip oldukları görülmüştür.


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Henüz Atıf Yapılmamıştır

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2021, title={Fonksiyonel Nitelikteki Yenilebilir Bazı Çiçeklerin Yağ Asidi Profilinin Gaz Kromatografi-Alev İyonizasyon Dedektörü (GC-FID) ile Belirlenmesi}, number={49–59}, publisher={Gıda ve Yem Bilimi Teknolojisi Dergisi}, author={Ertürk BEKAR,Arzu AKPINAR BAYİZİT,Kader ÇETİN,Taha ÜNAL,Perihan YOLCI ÖMEROĞLU}, year={2021} }
APA
KOPYALA
Ertürk BEKAR,Arzu AKPINAR BAYİZİT,Kader ÇETİN,Taha ÜNAL,Perihan YOLCI ÖMEROĞLU. (2021). Fonksiyonel Nitelikteki Yenilebilir Bazı Çiçeklerin Yağ Asidi Profilinin Gaz Kromatografi-Alev İyonizasyon Dedektörü (GC-FID) ile Belirlenmesi. Gıda ve Yem Bilimi Teknolojisi Dergisi.
MLA
KOPYALA
Ertürk BEKAR,Arzu AKPINAR BAYİZİT,Kader ÇETİN,Taha ÜNAL,Perihan YOLCI ÖMEROĞLU. Fonksiyonel Nitelikteki Yenilebilir Bazı Çiçeklerin Yağ Asidi Profilinin Gaz Kromatografi-Alev İyonizasyon Dedektörü (GC-FID) Ile Belirlenmesi. no. 49–59, Gıda ve Yem Bilimi Teknolojisi Dergisi, 2021.