Gıda ve Yem Bilimi Teknolojisi Dergisi

Gıda ve Yem Bilimi Teknolojisi Dergisi

Ozon Gazının Antifungal Ajan Olarak Etkinliğinin Belirlenmesi

Yazarlar: Beyza ARDA, Elif ONBAŞI, Ayşe ÖZTÜRK, Aycan CİNAR

Cilt - , Sayı 26 , 2021 , Sayfalar 40 - 48

Konular:Fen

Anahtar Kelimeler:Ozone,Air,Yeast,Mold,Antifungal Activity,Food Spoilage,Ozone,Air,Yeast,Mold,Antifungal Activity,Food Spoilage

Özet: Özet Amaç: Gıda işletmelerinde ortam havasında baskın olarak bulunan küf ve mayalar, hava kaynaklı kontaminasyon yoluyla gıdalara bulaşmakta ve mikrobiyal bozulmalara neden olmaktadır. Küfler gıda kalitesi üzerindeki olumsuz etkilerinin ötesinde, insanlar ve hayvanlar üzerinde toksik etkiye sahip mikotoksin adı verilen ikincil metabolitler üretmektedir. Günümüzde ozon (O3) uygulamaları gıda sanayinde küf önleyici ve detoksifikasyon yöntemi olarak kullanılan yeşil teknoloji olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu çalışmada kontrollü hava ortamında O3 gazının antifungal etkinliği belirlenmiştir. Materyal ve yöntem: 0,5 McFarland’a ayarlanmış maya (Candida parapsilosis, Schizosaccharomyces pombe, Saccharomyces cerevisiae) ve küf sporu (Aspergillus flavus, Aspergillus parasiticus, Penicillium digitatum, Penicillium expansum, Penicillium roqueforti) süspansiyonu 250 L hava sızdırmaz özellikteki test kabini içine püskürtülerek; 3, 5 ile 10 dk ozon gazına (10.000 mg/saat) maruz bırakılmıştır. Ozon uygulama öncesi ve sonrası aktif ve pasif örnekleme yapılarak mikroorganizma sayıları kıyaslanarak antifungal etkinlik belirlenmiştir. Bulgular ve sonuç: 3 dk ozon uygulaması ile test edilen tüm mikroorganizmalarda gelişmenin %100 engellendiği tespit edilmiştir.


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Henüz Atıf Yapılmamıştır

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2021, title={Ozon Gazının Antifungal Ajan Olarak Etkinliğinin Belirlenmesi}, number={40–48}, publisher={Gıda ve Yem Bilimi Teknolojisi Dergisi}, author={Beyza ARDA,Elif ONBAŞI,Ayşe ÖZTÜRK,Aycan CİNAR}, year={2021} }
APA
KOPYALA
Beyza ARDA,Elif ONBAŞI,Ayşe ÖZTÜRK,Aycan CİNAR. (2021). Ozon Gazının Antifungal Ajan Olarak Etkinliğinin Belirlenmesi. Gıda ve Yem Bilimi Teknolojisi Dergisi.
MLA
KOPYALA
Beyza ARDA,Elif ONBAŞI,Ayşe ÖZTÜRK,Aycan CİNAR. Ozon Gazının Antifungal Ajan Olarak Etkinliğinin Belirlenmesi. no. 40–48, Gıda ve Yem Bilimi Teknolojisi Dergisi, 2021.