Gıda ve Yem Bilimi Teknolojisi Dergisi
Yazarlar: Mertin HAMZAOĞLU, Sema DEMİR, Hakan TOSUNOĞLU, Remziye ZENGİNGÖNÜL GÖKÇAY, Altan DENİZ
Konular:Fen
Anahtar Kelimeler:Bal,Metot Validasyonu,Pestisit Kalıntısı,QuEChERS
Özet: Amaç: Bal, bal arısı tarafından üretilen insanlık tarihinin bilinen en eski gıdalarından biridir. Ballarda pestisit kalıntısı problemi insan sağlığını tehdit etmesinin yanı sıra balın ihracat potansiyelini düşürerek ve arı kolonilerinde kayıplara yol açarak ekonomik zaiyata da sebep olmaktadır. Kovan içi uygulamalardan kaynaklanan direkt yolla ya da arıların nektar ve bal yapmakta kullandıkları bitkilerin ilaçlanması sonucunda dolaylı yolla balda pestisit kalıntıları bulunabilmektedir. Bu çalışmada SANTE/11813/2019 dokümanı esas alınarak bazı pestisitlerin LC MS/MS tekniği kullanılarak analiz edilmesi ve validasyonunun yapılması hedeflenmiştir.