Gıda ve Yem Bilimi Teknolojisi Dergisi

Gıda ve Yem Bilimi Teknolojisi Dergisi

Süt Ürünleri Tüketiminin Kolorektal Kanser Üzerine Etkisi

Yazarlar: Melike CİNİVİZ, Lütfiye YILMAZ ERSAN

Cilt - , Sayı 25 , 2021 , Sayfalar 1 - 14

Konular:Fen

Anahtar Kelimeler:Süt ürünleri,Kolorektal Kanser,Dairy Products,Colorectal Cancer

Özet: Amaç: Kanser, insanlık tarihinde bilinen en eski hastalıklardan biridir. Kolon kanserinin önlenmesi ve tedavisine yönelik son yaklaşımlar, beslenme ve kemoprevensiyon uygulamalarını içermektedir. Fonksiyonel gıdalar olarak sınıflandırılan fermente süt ürünleri bir çok hastalığın önlenmesi ve tedavisinde önemli bir yere sahiptir. Beslenmede zorunlu olarak tüketilmesi gereken gıdalar arasında yer alan süt ürünlerinin biyolojik yararları, yapısında yer alan bileşiklerden kaynaklanmaktadır. Süt ürünlerinin içerdiği kalsiyum, bütirik asit, linoleik asit, sfingomiyelin ve probiyotikler gibi koruyucu ögeler ile kanser oluşum riskini azaltabildikleri çalışmalarda ortaya koyulmuştur. Fermente süt ürünleri ile ilgili çeşitli çalışmalarda, tümör hücrelerinin gelişimini önleyebildikleri ve mutajen spektrumunu azaltabildikleri bildirilmektedir. Ayrıca meta analizleri, süt ürünleri tüketimi ve kolorektal kanser arasında ters bir korelasyon olduğunu göstermektedir. Bu derlemede, süt ürünleri tüketimi ile kolorektal kanser arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır.


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Henüz Atıf Yapılmamıştır

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2021, title={Süt Ürünleri Tüketiminin Kolorektal Kanser Üzerine Etkisi}, number={1–14}, publisher={Gıda ve Yem Bilimi Teknolojisi Dergisi}, author={Melike CİNİVİZ,Lütfiye YILMAZ ERSAN}, year={2021} }
APA
KOPYALA
Melike CİNİVİZ,Lütfiye YILMAZ ERSAN. (2021). Süt Ürünleri Tüketiminin Kolorektal Kanser Üzerine Etkisi. Gıda ve Yem Bilimi Teknolojisi Dergisi.
MLA
KOPYALA
Melike CİNİVİZ,Lütfiye YILMAZ ERSAN. Süt Ürünleri Tüketiminin Kolorektal Kanser Üzerine Etkisi. no. 1–14, Gıda ve Yem Bilimi Teknolojisi Dergisi, 2021.