Gıda ve Yem Bilimi Teknolojisi Dergisi

Gıda ve Yem Bilimi Teknolojisi Dergisi

BAZI PATATES ÇEŞİTLERİNİN DERİN DONDURMAYA ELVERİŞLİLİĞİ ÜZERİNE ARAŞTIRMALAR

Yazarlar: Arsan BİLİŞLİ, İbrahim ÇEVİK, Altan ŞENTÜRK

Cilt - , Sayı 1 , 2002 , Sayfalar -

Konular:-

Anahtar Kelimeler:-

Özet: Bu çalışma 1988-1991 yıllarında Çanakkale il Kontrol Laboratuvar Müdürlüğü’nde yürütülmüştür. Denemeye alınan Cardinal, Sante, Resy, Marfona, İsola, Gronola, llona, Planta, 81016-16 ve Agria patates çeşitleri parmak, kızartılmış parmak ve püre şeklinde işlenerek -30°C de dondurulup -18°C de 9 ay süreyle depolanmışlardır. Taze ve donmuş yapıdaki örneklerin toplam katı madde, nişasta, şeker, protein, kül, toplam asitlik, pH, vitamin C, renk özellikleri, mezofilik aerobik bakteri sayısı, maya ve küf miktarları tespit edilmiştir. Patates örneklerinde kabuk soyma, yıkama, kesme, haşlama ve dondurma işlemleri %47 vitamin C kaybına neden olurken, bu kayıp donmuş yapıda 9 ay depolama sonunda %63 oranına çıkmıştır. Yine 9 ay depolama sonunda nişasta miktarı %16 azalırken, şeker miktarı %71 düzeyinde artmıştır. Mikrobiyolojik yük ön işlemler sonrası %22-86, 9 ay depolama sonrası ise%97-100 oranında azalma göstermiştir. Ön kızartma işlemi örneklerin parlaklık değerlerini arttırırken, mikrobiyolojik yükünü azaltarak olumlu etki yapmıştır. Donmuş yapıda örneklerin rengi iyi bir şekilde korunurken diğer kimyasal özelliklerin de önemli bir değişiklik görülememiştir. Son üründe yapılan duyusal muayene sonuçlarına göre çeşitler toplam puanlara göre Resy, Marfona, Sante, İsola, Planta, Agria, Cardinal, Gronola, 81016- 16 ve İlona olarak sıralanmışlardır.


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Henüz Atıf Yapılmamıştır

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2002, title={BAZI PATATES ÇEŞİTLERİNİN DERİN DONDURMAYA ELVERİŞLİLİĞİ ÜZERİNE ARAŞTIRMALAR}, volume={0}, number={1}, publisher={Gıda ve Yem Bilimi Teknolojisi Dergisi}, author={Arsan BİLİŞLİ,İbrahim ÇEVİK,Altan ŞENTÜRK}, year={2002}, pages={0} }
APA
KOPYALA
Arsan BİLİŞLİ,İbrahim ÇEVİK,Altan ŞENTÜRK. (2002). BAZI PATATES ÇEŞİTLERİNİN DERİN DONDURMAYA ELVERİŞLİLİĞİ ÜZERİNE ARAŞTIRMALAR (Vol. 0, p. 0). Vol. 0, p. 0. Gıda ve Yem Bilimi Teknolojisi Dergisi.
MLA
KOPYALA
Arsan BİLİŞLİ,İbrahim ÇEVİK,Altan ŞENTÜRK. BAZI PATATES ÇEŞİTLERİNİN DERİN DONDURMAYA ELVERİŞLİLİĞİ ÜZERİNE ARAŞTIRMALAR. no. 1, Gıda ve Yem Bilimi Teknolojisi Dergisi, 2002, p. 0.