Gıda ve Yem Bilimi Teknolojisi Dergisi
Yazarlar: Enver TAN
Konular:-
Anahtar Kelimeler:-
Özet: B u ç a lışm a d a , B u rs a v e Ç a n a k k a le ille rin d e k o n s e rv e ü re tim i y a pm a k ta o la n v e d e ğ iş ik b ö lg e le rd e n h am m a d d e tem in e d e n 8 fa b rik a d a n k o n s e rv e ü re tim in d e k u lla n ıla n ta z e v e te k n o lo jik iş lem g ö rm ü ş h am m a d d e v e y a rı m am u l ö rn e k le r ile k u tu k o n s e rv e s in e iş le nm iş m am u l ö rn e k le r (to p lam 9 9 0 a d e t) a lınm ış tır. T a z e ve işlem g ö rm ü ş ö rn e k le r ile d o lg u su yu (sa lam u ra ) ö rn e kle ri h em e n a n a liz e a lınm ış la r, ku tu k o n se rve le ri ise d e p o d a 12 a y m u h a fa z a e d ile re k , ra s tg e le a lın a n ö rn e k le rd e 1., 3 ., 6., 9., ve 12. a y m u h a fa z a p e riy o tla rın d a Fe, Cu, Zn, Pb, C d, C a , M g v e Sn a n a liz le ri ile d e ğ iş im le r a ra s ın d a k i fa rk ın ö n em li o lu p , o lm a d ığ ın ın b e lirle nm e s i am a c ıy la , is ta tis tik s e l a n a liz le r y a p ılm ış tır. M in e ra l m a d d e a n a liz s o n u ç la rı (ya ş a ğ ırlık ç a ) s ta n d a rtla rd a v e rile n lim itle reg ö re d e ğ e rle n d irilm iş tir. A ra ş tırm a ile Ü lk em iz d e tica ri o la ra k ü re tile n s e b z e k o n s e rv e le rin in (so n ü rü n d e ) iç e rd ik le ri ba zı m in e ra l m a d d e m ik ta rla rın ın s ta n d a rt v e k o d e k s te v e rile n lim it d e ğ e rle rin ü z e rin d e o lm a s ı g e re k iç p iy a s a d a v e g e re k s e bu ü rü n le rin ih ra ca tın d a b u la şm a ka yn a k la rın ın tam o la ra k b ilinm em e si, k o n u yu d e ta y ıyla in c e le ye n a ra ştırm a la rın o lm am a sı n e d e n iy le k o n s e rv e ü re tici s a n a yic ile rim iz i ya sa l a çıd a n zo rlu k la ra s o km a k ta yd ı. Bu ça lışm a so n u cu n d a g ö rü lm ü ş tü r ki ö z e llik le ta z e b e z e lye ve b am y a la rın d o ğ a l y a p ıs ın d a k i Ç in k o ve D em ir iç e rikle rin in s ta n d a rtla rın d a v e rile n lim it d e ğ e rle rin ü z e rin d e b u lu nm a s ı bu ü rü n le rin s ta n d a rla rın ın bu d e ğ e rle r y ö n ü y le y e n id e n g ö z d e n g e ç irilm e s in e , y in e d om a te s ö rn e k le rin d e k i d em ir v e b a k ır m ik ta rla rın ın d o ğ a l y a p ıs ın d a k i m ik ta rla rı g ö z ö n ü n e a lın d ığ ın d a şıra n ın ko yu la ş tırılm a s ı (2 8 -3 0 Brix) n e d e n iyle son ü rü n d e ki (sa lça ) m in e ra l m a d d e d e ğ e rle ri a çısın d a n m u h a fa z a s ın d a s o ru n o lm a s ı o la s ılığ ı y a n ın d a s ta n d a rt lim itle rin in y e n id e n g ö z d e n g e ç irilm e s i g e re k liliğ in i g ü n d em e g e tirm iş tir.