Gıda ve Yem Bilimi Teknolojisi Dergisi

Gıda ve Yem Bilimi Teknolojisi Dergisi

GIDA KİRLENMESİNDE NİTRAT, NİTRİT VE OLUŞTURDUKLARI RİSKLER

Yazarlar: Enver TAN

Cilt - , Sayı 3 , 2003 , Sayfalar -

Konular:-

Anahtar Kelimeler:-

Özet: Hızla artan nüfusun beslenebilmesindeki esas, eldeki mevcut kaynakların daha akılcı ve entansif bir şekilde kullanılması ile birim alandan alınan ürünün artırılmasıdır. Bu durum, ya tarım alanlarının doğru bir şekilde tesbit edilmesi sonucu ihtiyaç duyduğu besin maddelerininiyi bir şekilde verilmesi ile birlikte parazitlerle mücadele edilerek ya da üretim alanlarının genişletilmesiyle olur. Bazı kaynakların sabit ve kıt olması nedeniyle, üretim alanlarının genişletilmesi imkanı bulunmamaktadır. Mevcut imkanlarla insan ve diğer başka canlı yaşamlarının sürdürülebilmesi için yapılan ve olumlu görülen bazı uygulamalar yine, insan ve canlılar için önemli ve hayati nitelikteki riskleride kendiliğinden ortaya çıkarmaktadır. Nitrat formundaki azotlu maddelerin gerek bitkilere gerekse çevresel ortama fazla miktarda ve yanlış bir şekilde verilmesiyle çevre kirliliğine neden olabileceği gibi, yine endüstriyel ve diğer çevre kirletici unsurların sularda, toprakta ve atmosferde değişikliğe uğrayarak tekrar alıcı ortama dönmesi bu kirliliği fazlasıyla artıracaktır. Alıcı ortamda biriken kirletici maddeleri bünyesine alan gıda ürünlerinin tüketimi ile bazı toksik etkili maddelerin meydana gelme riski de artacaktır. Bu yazı ile nitrat ve nitritlerin çevresel olarak oluşması ve alıcı ortamlarda birikimi ile bileşiklerinin insanlar üzerinde oluşturabilecekleri risklerin açıklanmasına çalışılmıştır.


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Henüz Atıf Yapılmamıştır

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2003, title={GIDA KİRLENMESİNDE NİTRAT, NİTRİT VE OLUŞTURDUKLARI RİSKLER}, volume={0}, number={3}, publisher={Gıda ve Yem Bilimi Teknolojisi Dergisi}, author={Enver TAN}, year={2003}, pages={0} }
APA
KOPYALA
Enver TAN. (2003). GIDA KİRLENMESİNDE NİTRAT, NİTRİT VE OLUŞTURDUKLARI RİSKLER (Vol. 0, p. 0). Vol. 0, p. 0. Gıda ve Yem Bilimi Teknolojisi Dergisi.
MLA
KOPYALA
Enver TAN. GIDA KİRLENMESİNDE NİTRAT, NİTRİT VE OLUŞTURDUKLARI RİSKLER. no. 3, Gıda ve Yem Bilimi Teknolojisi Dergisi, 2003, p. 0.