Gıda ve Yem Bilimi Teknolojisi Dergisi

Gıda ve Yem Bilimi Teknolojisi Dergisi

AYÇİÇEK VE BALIK YAĞI İÇEREN YUMURTA TAVUĞU RASYONLARINA E VE C VİTAMİNLERİ İLAVESİNİN PERFORMANSA ETKİSİ*

Yazarlar: Hüseyin ESECELİ, Recep KAHRAMAN

Cilt - , Sayı 4 , 2003 , Sayfalar -

Konular:-

Anahtar Kelimeler:-

Özet: Bu ça lışm a , %4 d ü ze y in d e farklı iki yağ kaynağı (ayçiçek yağı ve balık yağı) içeren yum u rta tavuğu rasyonlarına E ve C vitaminleri (sırasıyla, 100 ve 400 ppm) ilavesinin günlük yem tüketimi, yemden yararlanma, yumurta verimi, yumu rta ağırlığı, hasarlı yumurta oranı ve özgül ağırlığı ile yumu rta sarısı, akı ve kabuk ağırlık oranlarındaki değişimlerin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırmada kullanılan 69 haftalık yaştaki 108 adet yumurtacı hibrit (ISA-Brown) her birinde 18 adet tavuk b u lunacak şekilde 6 gruba “a y ç içe k yağı (AY), ayçiçek yağı + E vitamini (AYE), a y çiçek yağı + C vitamini (AYC), balık yağı (BY), balık yağı + E vitamini (BYE) ve balık yağı + C vitamini (BYC) a y rılmıştır. Deneme 56 gün sürmüştür. A y ç iç e k yağlı ras yo n tü ke ten g ru p la rın g ü n lü k yem tü ke tim le ri b a lık yağı içeren ra s yo n la beslenen hay va nlara göre rakamsal o la ra k da h a yükse k bulunmuştur. E vitaminli g ru p la r (AYE ve BYE) hariç, rasyona balık yağı ilavesi yapılan grup la rın (BY ve BYC) yemden ya rarlanma oranları a y ç içe k yağlı grup la ra göre (AY ve AYC) göre daha iyi olmuştur. AYC grubu tavukların yumurta verimlerinin AY grubu hariç, diğer gruplara göre düşmüştür (p<0.001). Tavuk rasyonlarına balık yağı ilavesi yeme ayçiçek yağı katılmasına göre yumurta verimini arttırmıştır (p<0.001). Rasyonuna ayçiçek yağı katılan gruptan elde edilen yumurtaların ortalama ağırlıkları, balık yağı katılan gru p la ra göre da h a yü k se k bulu nmu ş tu r (p<0.001). AYC g ru b u n u n yumurta ağırlığı AYE grubuna g ö re a rtm ış tır (p< 0 .0 0 1 ). AYC g ru b u n d a n eld e ed ile n hasarlı yum u rta o ra n ı BYC g ru b u n d a n da h a yükse k sa p tanm ış tır (p<0.01). Denemenin 4. haftasında AYE grubunun yumurta sarısı oranı AY ve AYC gruplarından daha d ü şü k b u lu nm u ş tu r (p<0.01). BYE g rubunun yumurta kabuk ağırlığı o ranının AYE ve BYC gruplarından daha dü şü k olduğu saptanm ış tır (p<0.05). Denemenin 4. haftasında da AYE grubundan toplanan yumurtaların ak ağırlık oranı BYC grubu hariç diğer gruplardan daha yüksek olmuştur (p<0.001).


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Henüz Atıf Yapılmamıştır

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2003, title={AYÇİÇEK VE BALIK YAĞI İÇEREN YUMURTA TAVUĞU RASYONLARINA E VE C VİTAMİNLERİ İLAVESİNİN PERFORMANSA ETKİSİ*}, volume={0}, number={4}, publisher={Gıda ve Yem Bilimi Teknolojisi Dergisi}, author={Hüseyin ESECELİ,Recep KAHRAMAN}, year={2003}, pages={0} }
APA
KOPYALA
Hüseyin ESECELİ,Recep KAHRAMAN. (2003). AYÇİÇEK VE BALIK YAĞI İÇEREN YUMURTA TAVUĞU RASYONLARINA E VE C VİTAMİNLERİ İLAVESİNİN PERFORMANSA ETKİSİ* (Vol. 0, p. 0). Vol. 0, p. 0. Gıda ve Yem Bilimi Teknolojisi Dergisi.
MLA
KOPYALA
Hüseyin ESECELİ,Recep KAHRAMAN. AYÇİÇEK VE BALIK YAĞI İÇEREN YUMURTA TAVUĞU RASYONLARINA E VE C VİTAMİNLERİ İLAVESİNİN PERFORMANSA ETKİSİ*. no. 4, Gıda ve Yem Bilimi Teknolojisi Dergisi, 2003, p. 0.