Gıda ve Yem Bilimi Teknolojisi Dergisi

Gıda ve Yem Bilimi Teknolojisi Dergisi

YUMURTA TAVUKLARINDA FARKLI YAĞ ASİTİ KAYNAKLARININ YUMURTA VERİMİ VE KALİTESİNE ETKİSİ

Yazarlar: Recep KAHRAMAN, Haydar ÖZPINAR, İsmail ABAŞ, Ahmet PEKEL, Halil KUTAY, Onur KESER

Cilt - , Sayı 5 , 2004 , Sayfalar -

Konular:-

Anahtar Kelimeler:-

Özet: Bu çalışmada, yumurta tavuğu yemlerinde %2 ve 4 düzeydeki 3 farklı yağ kaynağının (balık, keten ve ayçiçek yağları); canlı ağırlık değişimi, günlük yem tüketimi, 1 kg yumurta üretimi için tüketilen yem miktarı, günlük yumurta verimi, yumurta ağırlığı, hasarlı yumurta oranı, özgül ağırlık ile yumurta sarı, kabuk ve ak ağırlığı oranlarına etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmada kullanılan 34 haftalık yaşta 120 adet yumurtacı hibrit (İsabrovvn) her birinde 20 adet tavuk bulunacak şekilde 6 gruba (ayçiçek yağı (AY), keten yağı (KY) ve balık yağı (BY) içeren 3 farklı yağ kaynağı ile rasyonda %2 ve 4 yağ içeren 2 farklı düzey) ayrılmıştır. Deneme süresincedüşük günlük yem tüketimi AY4 grubunda,yüksek ise BY2 grubunda tespit edilmiştir. Diğer yandan, 0-56. günler arasında her kg yumurta verimi için tüketilen yem miktarı AY4 grubundadüşük, BY2 grubunda iseyüksek bulunmuştur. Rasyona iki farklı düzeyde katılan yağ kaynakları yumurta ağırlığını etkilemiştir (p<0.05). 0-56. günler arasındadüşük yumurta ağırlığı KY2 grubunda veyüksek ise BY2 grubunda saptanmıştır (p<0.001). Yağ kaynağına göre BY2 grubu tavuklardan elde edilen yumurtaların ağırlık ortalamaları 29-42., 43-56. ve 0-56. günler arasında, AY2 ve KY2 gruplarından daha yüksek bulunmuştur (p<0.05). 0-14., 15-28. ve 0-56. günler arasında BY4 grubu tavuklardan elde edilen yumurtaların ağırlık ortalamaları da AY4 grubuna göre daha fazladır (p<0.05). Ayrıca, 43-56. ve 0-56. günler arasında KY4 grubu tavuklardan elde edilen yumurtaların ağırlık ortalaması AY4 grubundaki yumurtalardan daha yüksektir (p<0.05). Deneme boyunca ve 15-28. günler arasında BY4 grubu tavuklardan elde edilen hasarlı yumurta oranı KY4 grubuna göre daha düşük bulunmuştur (p<0.05). Diğer yandan, AY4 grubundan 8. haftada elde edilen yumurtaların özgül ağırlıkları da KY4 ve BY4 gruplarına göre daha düşük olduğu görülmüştür (p<0.05). Denemenin başlangıcında, 2. ve 4. haftasında toplanan yumurtaların sarı ağırlık ortalamaları arasındaki farklar istatistiksel yönden önemli bulunmuştur (p<0.05). Kabuk ağırlık oranları bakımından sadece 4. haftada uygulama grupları arasında farklılık görülmüştür (p<0.05). Bu dönemdeyüksek yumurta kabuk ağırlığı oranı BY4 grubunda ulaşılmışken,düşük yumurta kabuk ağırlığı oranı ise BY2 grubunda tespit edilmiştir (p<0.05). Ayrıca, AY2 grubu tavuklardan elde edilen yumurtaların kabuk oranı, BY4 grubuna göre daha düşük bulunmuştur (p<0.05). Ak ağırlık oranında farklılık sadece deneme başlangıcında toplanan yumurtalarda saptanmıştır (p<0.001).


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Henüz Atıf Yapılmamıştır

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2004, title={YUMURTA TAVUKLARINDA FARKLI YAĞ ASİTİ KAYNAKLARININ YUMURTA VERİMİ VE KALİTESİNE ETKİSİ}, volume={0}, number={5}, publisher={Gıda ve Yem Bilimi Teknolojisi Dergisi}, author={Recep KAHRAMAN,Haydar ÖZPINAR,İsmail ABAŞ,Ahmet PEKEL,Halil KUTAY,Onur KESER}, year={2004}, pages={0} }
APA
KOPYALA
Recep KAHRAMAN,Haydar ÖZPINAR,İsmail ABAŞ,Ahmet PEKEL,Halil KUTAY,Onur KESER. (2004). YUMURTA TAVUKLARINDA FARKLI YAĞ ASİTİ KAYNAKLARININ YUMURTA VERİMİ VE KALİTESİNE ETKİSİ (Vol. 0, p. 0). Vol. 0, p. 0. Gıda ve Yem Bilimi Teknolojisi Dergisi.
MLA
KOPYALA
Recep KAHRAMAN,Haydar ÖZPINAR,İsmail ABAŞ,Ahmet PEKEL,Halil KUTAY,Onur KESER. YUMURTA TAVUKLARINDA FARKLI YAĞ ASİTİ KAYNAKLARININ YUMURTA VERİMİ VE KALİTESİNE ETKİSİ. no. 5, Gıda ve Yem Bilimi Teknolojisi Dergisi, 2004, p. 0.