Gıda ve Yem Bilimi Teknolojisi Dergisi

Gıda ve Yem Bilimi Teknolojisi Dergisi

USKUMRU BALIKLARININ (SCOMBER SCOMBER) HİSTAMİN DÜZEYLERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA

Yazarlar: Harun AKSU, Hilal ÇOLAK, Aydın VURAL, Özer ERGÜN

Cilt - , Sayı 6 , 2004 , Sayfalar -

Konular:-

Anahtar Kelimeler:-

Özet: Histamin zehirlenmesi, toksik seviyelerde histamin içeren gıdaların, özellikle su ürünlerinin tüketimi sonucu meydana gelen kimyasal bir toksikasyondur. Bu zehirlenmedençok, uskumru balıklarının da dahil olduğu Scombroidae familyasına ait türler sorumlu tutulmaktadır. İstanbul’da satışa sunulan yerli uskumrularda histamin düzeylerinin incelendiği bu çalışmada, piyasadan toplanan 50 adet örnek ELISA tekniği ile analiz edilmiştir. Uskumru örneklerinin 16’sında (%32) 20 ppm’den daha düşük seviyelerde histamin tespit edilirken, 21 örnekte (%42) 20-50 ppm, 9 örnekte (%18) 51-100 ppm, 3 örnekte (%6) 101-200 ppm değerleri arasında histamin tespit edilmiştir. Sadece 1 örnekte 200 ppm’den daha yüksek (335.6 ppm) düzeyde histamin bulunduğu belirlenmiştir. Örneklerdeki histamin düzeylerinin, 1 ’i dışında (% 2), maksimum limit değer olan 200 ppm’in altında bulunması halk sağlığı açısından olumlu bulunmuştur. Anahtar Kelimeler : Histamin, Biyojen aminler, Gıda Zehirlenmesi, Uskumru


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Henüz Atıf Yapılmamıştır

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2004, title={USKUMRU BALIKLARININ (SCOMBER SCOMBER) HİSTAMİN DÜZEYLERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA}, volume={0}, number={6}, publisher={Gıda ve Yem Bilimi Teknolojisi Dergisi}, author={Harun AKSU,Hilal ÇOLAK,Aydın VURAL,Özer ERGÜN}, year={2004}, pages={0} }
APA
KOPYALA
Harun AKSU,Hilal ÇOLAK,Aydın VURAL,Özer ERGÜN. (2004). USKUMRU BALIKLARININ (SCOMBER SCOMBER) HİSTAMİN DÜZEYLERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA (Vol. 0, p. 0). Vol. 0, p. 0. Gıda ve Yem Bilimi Teknolojisi Dergisi.
MLA
KOPYALA
Harun AKSU,Hilal ÇOLAK,Aydın VURAL,Özer ERGÜN. USKUMRU BALIKLARININ (SCOMBER SCOMBER) HİSTAMİN DÜZEYLERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA. no. 6, Gıda ve Yem Bilimi Teknolojisi Dergisi, 2004, p. 0.