Gıda ve Yem Bilimi Teknolojisi Dergisi

Gıda ve Yem Bilimi Teknolojisi Dergisi

FUSARIUM TOKSİNLERİ

Yazarlar: Bülent KABAK, İşıl VAR

Cilt - , Sayı 8 , 2005 , Sayfalar -

Konular:-

Anahtar Kelimeler:-

Özet: Mikotoksinler, Aspergillus, Penicillium, Fusarium ve Alternaria spp. başta olmak üzere, patojenik ve bozulma etmeni olan küfler tarafından üretilen ikincil metabolizma ürünleridir. Aspergillus ve Penicillium cinsi küfler genelde kurutma ve depolama aşamalarında sorun yaratırken, Fusarium ve Alternaria türleri ürüne hasat öncesi veya hasat sırasında kontamine olmaktadır. Bitki patojeni olarak bilinen Fusarium cinsine ait küfler tarla koşullarında özellikle buğday, arpa, yulaf, mısır gibi tahıl ürünlerinde gelişerek sorun yaratmaktadırlar. Fusarium cinsi küfler tarafından üretilen mikotoksinler içerisinde, halk sağlığı yönünden yarattığı problemler nedeniyle trikotesenler, zearalenone, moniliformin ve fumonisinler büyük önem taşımaktadır. Bu derlemede, mikotoksijenik aktiviteye sahip olan Fusarium türleri, ürettikleri mikotoksinler, Fusarium toksinleri açısından riskli olan gıda maddeleri, Fusarium toksinlerinin oluşumu için gerekli olan fizyolojik faktörler ve Fusarium kontaminasyonunu önlemek amacıyla yapılabilecek hasat öncesi ve hasat sonrası uygulamalar tartışılmaktadır.


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Henüz Atıf Yapılmamıştır

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2005, title={FUSARIUM TOKSİNLERİ}, volume={0}, number={8}, publisher={Gıda ve Yem Bilimi Teknolojisi Dergisi}, author={Bülent KABAK,İşıl VAR}, year={2005}, pages={0} }
APA
KOPYALA
Bülent KABAK,İşıl VAR. (2005). FUSARIUM TOKSİNLERİ (Vol. 0, p. 0). Vol. 0, p. 0. Gıda ve Yem Bilimi Teknolojisi Dergisi.
MLA
KOPYALA
Bülent KABAK,İşıl VAR. FUSARIUM TOKSİNLERİ. no. 8, Gıda ve Yem Bilimi Teknolojisi Dergisi, 2005, p. 0.