Gıda ve Yem Bilimi Teknolojisi Dergisi
Yazarlar: Gülnur BİRİCİK, Fikri BAŞOĞLU
Konular:-
Anahtar Kelimeler:-
Özet: Bu çalışmada, Marma ra B ö lg e s i’nde zeytin adaptasyon denemesi ile bölgeye u ygu n lu ğu belirlenmiş zeytin çeşitlerinden Samanlı, Domat, Manzanilla ve As cola na ’ nın fiziksel özellikleri ve kimyasal bileşimleri saptanmıştır. Zeytin çe ş itle rin in yeşil olum d ön emin de taze olarak çeşitlere ve yıllara göre değişmekle birlikte fiziksel özellikleri: tane ağırlığı 3.76 -7.88 g, çekirdek ağırlığı 0.59 - 1.44 g, tane sayısı 135 - 275 adet/kg, meyve uzun lu ğ u 2 1.32 -2 9 .1 7 mm, meyve gişliğ i 1 6 .8 2 -2 2 .4 0 mm, çekirdek uzunluğu 1 3 .8 1 -2 0 .6 7 mm, çekirdek genişliği 7 .5 9 -9 .6 1 mm, meyvenin et oranı % 7 9 .8 6 -8 5 .4 3 , e t/ç e k ird e k oranı 4 .0 - 5 .9 7 , mey ve eti s e rtliğ i (te nd . d e ğ e ri) 3 .6 7 - 9.81 d e ğ e rle ri arasında b e lirle nmiş tir. Kimyasal analiz so n u ç la rın a göre taze zeytin ç e ş itle rin in kuru madde mik tarları 2 3 .8 8 -3 4 .9 4 g /1 0 0 g, ham protein miktarları 1.3 4-2 .1 5 g /1 00 g, ham yağ miktarları 8 .1 6 -2 0 .4 4 g/100 g, toplam şeker miktarları 2.34-6.60 g/100 g, ham kül miktarları 1.18 -1.69 g/100 g. oleuropein miktarları 0 .1 7 8 -0 .3 0 9 absorbans, klorofil miktarları 8.30-12.64 mg/10 0 g değerleri arasında tespit edilmiştir. Analizler so nu cun d a, materyal olarak kullanılan Samanlı, Domat, Manzanilla ve Ascolana çeşidi zeytinlerin fiziksel özellikler ve kimyasal bileşim olarak adaptasyon çeşidi olmalarına rağmen çeşit özelliğini ko ru d uğ u ve yeşil zeytin üretimine uygun olduğu b elirlenmiştir. Anahtar Kelimeler: Yeşil zeytin, Adaptasyon, Manzanilla, Ascolana