Gıda ve Yem Bilimi Teknolojisi Dergisi

Gıda ve Yem Bilimi Teknolojisi Dergisi

MARMARA BÖLGESİNDE ZEYTİN ADAPTASYON DENEMESİNDEN SEÇİLMİŞ ZEYTİN ÇEŞİTLERİNİN (SAMANLI, DOMAT, MANZANİLLA, ASCOLANA) BİLEŞİMİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA'

Yazarlar: Gülnur BİRİCİK, Fikri BAŞOĞLU

Cilt - , Sayı 8 , 2005 , Sayfalar -

Konular:-

Anahtar Kelimeler:-

Özet: Bu çalışmada, Marma ra B ö lg e s i’nde zeytin adaptasyon denemesi ile bölgeye u ygu n lu ğu belirlenmiş zeytin çeşitlerinden Samanlı, Domat, Manzanilla ve As cola na ’ nın fiziksel özellikleri ve kimyasal bileşimleri saptanmıştır. Zeytin çe ş itle rin in yeşil olum d ön emin de taze olarak çeşitlere ve yıllara göre değişmekle birlikte fiziksel özellikleri: tane ağırlığı 3.76 -7.88 g, çekirdek ağırlığı 0.59 - 1.44 g, tane sayısı 135 - 275 adet/kg, meyve uzun lu ğ u 2 1.32 -2 9 .1 7 mm, meyve gişliğ i 1 6 .8 2 -2 2 .4 0 mm, çekirdek uzunluğu 1 3 .8 1 -2 0 .6 7 mm, çekirdek genişliği 7 .5 9 -9 .6 1 mm, meyvenin et oranı % 7 9 .8 6 -8 5 .4 3 , e t/ç e k ird e k oranı 4 .0 - 5 .9 7 , mey ve eti s e rtliğ i (te nd . d e ğ e ri) 3 .6 7 - 9.81 d e ğ e rle ri arasında b e lirle nmiş tir. Kimyasal analiz so n u ç la rın a göre taze zeytin ç e ş itle rin in kuru madde mik tarları 2 3 .8 8 -3 4 .9 4 g /1 0 0 g, ham protein miktarları 1.3 4-2 .1 5 g /1 00 g, ham yağ miktarları 8 .1 6 -2 0 .4 4 g/100 g, toplam şeker miktarları 2.34-6.60 g/100 g, ham kül miktarları 1.18 -1.69 g/100 g. oleuropein miktarları 0 .1 7 8 -0 .3 0 9 absorbans, klorofil miktarları 8.30-12.64 mg/10 0 g değerleri arasında tespit edilmiştir. Analizler so nu cun d a, materyal olarak kullanılan Samanlı, Domat, Manzanilla ve Ascolana çeşidi zeytinlerin fiziksel özellikler ve kimyasal bileşim olarak adaptasyon çeşidi olmalarına rağmen çeşit özelliğini ko ru d uğ u ve yeşil zeytin üretimine uygun olduğu b elirlenmiştir. Anahtar Kelimeler: Yeşil zeytin, Adaptasyon, Manzanilla, Ascolana


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Henüz Atıf Yapılmamıştır

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2005, title={MARMARA BÖLGESİNDE ZEYTİN ADAPTASYON DENEMESİNDEN SEÇİLMİŞ ZEYTİN ÇEŞİTLERİNİN (SAMANLI, DOMAT, MANZANİLLA, ASCOLANA) BİLEŞİMİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA’}, volume={0}, number={8}, publisher={Gıda ve Yem Bilimi Teknolojisi Dergisi}, author={Gülnur BİRİCİK,Fikri BAŞOĞLU}, year={2005}, pages={0} }
APA
KOPYALA
Gülnur BİRİCİK,Fikri BAŞOĞLU. (2005). MARMARA BÖLGESİNDE ZEYTİN ADAPTASYON DENEMESİNDEN SEÇİLMİŞ ZEYTİN ÇEŞİTLERİNİN (SAMANLI, DOMAT, MANZANİLLA, ASCOLANA) BİLEŞİMİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA’ (Vol. 0, p. 0). Vol. 0, p. 0. Gıda ve Yem Bilimi Teknolojisi Dergisi.
MLA
KOPYALA
Gülnur BİRİCİK,Fikri BAŞOĞLU. MARMARA BÖLGESİNDE ZEYTİN ADAPTASYON DENEMESİNDEN SEÇİLMİŞ ZEYTİN ÇEŞİTLERİNİN (SAMANLI, DOMAT, MANZANİLLA, ASCOLANA) BİLEŞİMİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA’. no. 8, Gıda ve Yem Bilimi Teknolojisi Dergisi, 2005, p. 0.