Gıda ve Yem Bilimi Teknolojisi Dergisi

Gıda ve Yem Bilimi Teknolojisi Dergisi

İHRACATA YÖNELİK ÜRETİLEN SU ÜRÜNLERİNİN MİKROBİYOLOJİK YÖNDEN YÖNETMELİĞE UYGUNLUĞUNUN BELİRLENMESİ

Yazarlar: Solmaz LEE

Cilt - , Sayı 9 , 2006 , Sayfalar -

Konular:-

Anahtar Kelimeler:-

Özet: Bu çalışmada toplam 177 adet olmak üzere, 46 işlenmiş deniz salyangozu, 34 canlı kerevit, 32 dondurulmuş ve taze soğutulmuş balık, 20 marine hamsi, 18 canlı kurbağa ve dondurulmuş kurbağa bacağı, 11 dondurulmuş karides, 7 ton balığı konservesi, 9 dondurulmuş kum midyesi örneği mikrobiyolojik yönden analize alınmış ve Su Ürünleri yönetıneliği’ne uygunlukları araştırılmıştır. Ürün bazında değişiklikler göstersede örnekler Toplam Mezofilik Aerobik Bakteria(TMAB)kob/g, Fekal koliform (EMS/1 OOg), E.coli(EMS/100g), Salmonella spp/25g. Staphylococcus aureus(kob/g). Lısteria spp/25g., Vibrio parahaemolyticus/25g, Vibrio cholerae/25g. ve Clostridium perfringens (kob/g) analizlerine tabı tutulmuşlar, ayrıca konserve ürünlere inkübasyon testi uygulanmıştır. Toplam 177 örneğin 130 adedi(%73) Su Ürünleri Yönetmeliği ne uygun bulunmuştur. Örneklerin hiçbirisinde Salmonella spp., Sytaphylococcus aureus. Vibrio parahaemolyticus. ve Vibrio clıolerae saptanamazken, 177 adet ürünün 88 adedi (%49) üreme göstermiş, 47adedi(%53) limitin üzerinde bulunmuştur. Toplam 41 adet(%23) üründe Mezofilik aerobik bakteri üremesi gerçekleşmiş bunların 26 adedi(%63) limitin üzerinde bulunmuştur. Toplam 34(%19) üründe fecal coliform bakteri saptanmış, 15 adedinin(%44) limitin üzerinde olduğu görülmüştür. Fekal koliform bakteri üremesi canlı örneklerde gerçekleşmiş, 34 adet üründen 24 adedinin(%70) canlı kerevit. 8 adedinin(%24) canlı kurbağa. 2 adedinin(%6) ise taze soğutulmuş balık örneği olduğu tespit edilmiş, 9 adet canlı kerevit ve 2 adet taze soğutulmuş balık örneğinden E. coli izole edilmiştir. 2 adet dondurulmuş kum midyesinden ise Listeria spp. izole edilmiştir. Canlı örneklerde fekal koliform saptanmış olması bunların pirimer kontaminasyona maruz kaldıklarını ve avlandıkları ortamda bir çevresel kirliliğin mevcut olduğunu düşündürmektedir. Anahtar kelimeler: Su ürünleri, mikrobiyolojik analizler, su ürünleri yönetmeliği.


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Henüz Atıf Yapılmamıştır

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2006, title={İHRACATA YÖNELİK ÜRETİLEN SU ÜRÜNLERİNİN MİKROBİYOLOJİK YÖNDEN YÖNETMELİĞE UYGUNLUĞUNUN BELİRLENMESİ}, volume={0}, number={9}, publisher={Gıda ve Yem Bilimi Teknolojisi Dergisi}, author={Solmaz LEE}, year={2006}, pages={0} }
APA
KOPYALA
Solmaz LEE. (2006). İHRACATA YÖNELİK ÜRETİLEN SU ÜRÜNLERİNİN MİKROBİYOLOJİK YÖNDEN YÖNETMELİĞE UYGUNLUĞUNUN BELİRLENMESİ (Vol. 0, p. 0). Vol. 0, p. 0. Gıda ve Yem Bilimi Teknolojisi Dergisi.
MLA
KOPYALA
Solmaz LEE. İHRACATA YÖNELİK ÜRETİLEN SU ÜRÜNLERİNİN MİKROBİYOLOJİK YÖNDEN YÖNETMELİĞE UYGUNLUĞUNUN BELİRLENMESİ. no. 9, Gıda ve Yem Bilimi Teknolojisi Dergisi, 2006, p. 0.