Gıda ve Yem Bilimi Teknolojisi Dergisi
Yazarlar: Yasemin ŞAHAN, Güler ÇELİK, Fikri BAŞOĞLU, Şeref GÜÇER
Konular:-
Anahtar Kelimeler:-
Özet: İnsan sağlığındaki riskler nedeniyle son yıllarda gıdalardaki çeşitli kimyasal kontaminantların belirlenmesine yönelik birçok çalışma yapılmıştır. Yüksek toksiteli metallerden kurşun ve kadmiyumyaygın kontaminant la rdandır . Bu metallerin yüksek miktarlarda gıdalarda bulunması , kalp damar, böbrek, sinir sistemi ve kemir rahatsızlıkları gibi birçok hastalıkla ilişkilidir . Ayrıca kanseroje ni k, muta jenik ve te ra te jonik etkilere de neden olabilmektedir. Ülkemiz sofralık zeytin ihtiyacının önemli bölümünü karşılayan Bursa bölgesindeki zeytinlerin kurşun ve kadmiyum miktarlarının saptanması bu açıdan önemlidir. Çalışmamızda değinilen elementlerin grafit fırınlı AAS ile tayininde örnek hazırlama basamaklarının seçiminde yakma metodlarının karşılaştırılması yapılmaktadır.