Gıda ve Yem Bilimi Teknolojisi Dergisi
Yazarlar: Ayşegül KUMRAL, Bige İNCEDAYI
Konular:-
Anahtar Kelimeler:-
Özet: Bitki ve hayvan türleri ile cinslerinin çeşitliliği, yüksek verimli bitkisel ve hayvansal ürün eldesi için temel oluşturmaktadır. Bu durum aynı zamanda bitki ve hayvanların zor iklim şartları, zararlılar ve hastalıklar ile mücadele edebilmelerini sağlamaktadır. Geride bıraktığımız yüzyıl boyunca tarımsal amaçlı yetiştirilen bitkilerin dörtte üçünün yok olduğu ve yok olmaya da devam ettiği, son 15 yıl içinde ise FAO’nun Küresel Çiftlik Hayvanlan Gen Kaynakları Veri Bankasında bulunan 7600’den fazla türden 190'ının soyunun tükendiği ve 1500 türün de bu riski taşıdığı belirtilmektedir. Söz konusu kaynakların erozyona uğraması uzun vadede tüm dünya genelinde gıda temini ve güvenliği açısından bir tehdit oluşturmaktır. Anahtar Kelimeler: gen, çeşitlilik, erozyon