Gıda ve Yem Bilimi Teknolojisi Dergisi
Yazarlar: Fisun PASİN AKÇAY
Konular:-
Anahtar Kelimeler:-
Özet: Ülkemizde gıda maddeleri ihracatını arttırmanın yollarından birisi de uygun gıda ambalajının yaygın olarak kullanılması ve geliştirilmesidir. Gıda ambalajının geliştirilmesi, bugün kullanılan ambalajlama tekniklerinin geliştirilmesi, kullanılan ambalaj malzemesi ve ambalajın optimizasyonun yapılmasını kapsar. Bu araştırma ile fermantasyona uğratılmış Gemlik Tip Sofralık Siyah Zeytinin ve piyasaya sunulan ambalaj malzemesinin teknik özelliklerine yer verilerek, birbirlerinden etkileşim düzeyleri incelenmiş ve belli oranlarda ne kadar metal iyonlarından geçişme olduğu tespit edilmiştir. Yapılan bu araştırma ile piyasaya sunulan farklı miktarlarda lak ve kalay kaplama ağırlığı kullanılmış 2kg' lık teneke ambalajlardan, fermantasyona uğratılmış Gemlik Tip Sofralık Siyah Zeytine geçişme yapan metal iyonlarının (Pb, As, Fe, Cıı, Zn. S n , ) geçiş düzeyleri belirlenerek, ilgili firmaya bilgi aktarımı yapılmıştır. Böylece elde edilen bulgular ile piyasaya sunulan Gemlik Tip Sofralık Siyah Zeytinin teneke ambalajında kullanılan lak ve kalay kaplama miktarlarının ve söz konusu ambalajdan gıdaya geçen bazı metal iyonlarının miktarları aşağıdaki bulgularla ortaya konulmuştur.