Gıda ve Yem Bilimi Teknolojisi Dergisi
Yazarlar: Mine UYGUN SARIBAY, Turhan KÖSEBAY
Konular:Fen
Anahtar Kelimeler:Işınlama teknolojisi,Radyasyon dozu,Yumurta,Yumurta ürünleri,Kalite
Özet: Yumurta ve yumurta ürünleri, Salmonella infeksiyonlarına neden olması sebebiyle risk oluşturmaktadır. Farklı gıdaların yanısıra yumurta ve yumurta ürünlerine de uygulanan ışınlama, hijyenik kaliteyi sağlamada etkin bir şekilde bir çok ülkede uygulanmaktadır. Işınlanmış yumurta ve yumurta ürünlerinin fizikokimyasal kalite özellikleri ise ışınlama dozlarına bağlı olarak değişmektedir. Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), 2000 yılında 3 kGy'lik ışınlama dozunun kabuklu yumurtada Salmonella seviyesini azalttığını onaylamıştır. Işınlama teknolojisi uygulayan her ülke kendine ait yasal düzenlemeleri oluşturmuştur. Ülkemizde 1999 yılında yayımlanarak yürürlüğe giren Gıda Işınlama Yönetmeliği uygulanmaktadır. Bu makale, ışınlanmış kabuklu, sıvı, kurutulmuş ve dondurulmuş yumurta ürünlerinin kalite özellikleri konusunda yapılmış çalışmaların özetidir. Anahtar kelimeler: Işınlama teknolojisi, radyasyon dozu, yumurta, yumurta ürünleri, kalite.