Gıda ve Yem Bilimi Teknolojisi Dergisi

Gıda ve Yem Bilimi Teknolojisi Dergisi

SARUÇ'UN ÜRETİM TEKNİĞİ VE BAZI FİZİKSEL-KİMYASAL ÖZELLİKLERİNİN BELİRLENMESİ

Yazarlar: Nalan KALKAN, Hüsrev ÖZ, Rüstem CANGI

Cilt - , Sayı 12 , 2012 , Sayfalar -

Konular:-

Anahtar Kelimeler:-

Özet: Erzincan'ın tek standart üzüm çeşidi olan Karaerik; genellikle sofralık olarak tüketilmektedir. Bu çeşit kendine has aroması ile tanınmakta olup il geneli ve komşu illerde büyük rağbet görmektedir. Bölgede çok eski zamanlardan beri Karaerik üzüm çeşidinden “Saruç” isimli geleneksel bir ürün üretilmektedir. Saruç, ortadan ikiye ayrılarak kurutulan üzüm tanelerinin içine, iç ceviz konulduktan sonra; ipe dizilerek tüketime sunulan geleneksel bir üründür. Yüksek besin içeriği ve sıra dışı aroması ile yoğun talep gören ürün, oldukça iyi fiyata alıcı bulabilmektedir. Bu çalışma, Erzincan Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu'nda 2011 yılında gerçekleştirilmiştir. Araştırmada, geleneksel yöntemlerle üretilen Saruç'un, üretim akış şeması, üretilen Saruç'ta bazı fiziksel (pH, suda çözünen kuru madde (SÇKM), kül oranı, nem, kuru madde, kabuk renk değerleri) ve kimyasal özellikler (protein, toplam asitlik, N, P, K, Ca, Mg, S, Fe, Zn, Cu, Na) saptanmıştır. Bir kg yaş üzümden 185 g kuru üzüm elde edilmiş; 1 kg Saruç'un ise 685 g kuru üzüm ve 315 g iç cevizden üretildiği belirlenmiştir. Analiz sonuçlarına göre, üretilen Saruç'ta pH 3.13, S.Ç.K.M. %5.77, protein %7.48, P 225.20 mg, Ca 59.40 mg, Cu 0.66 mg olarak bulunmuştur. Anahtar Kelimeler: Karaerik , Erzincan, Saruç ,üretim aşamaları, kimyasal analizler


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Henüz Atıf Yapılmamıştır

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2012, title={SARUÇ’UN ÜRETİM TEKNİĞİ VE BAZI FİZİKSEL-KİMYASAL ÖZELLİKLERİNİN BELİRLENMESİ}, volume={0}, number={12}, publisher={Gıda ve Yem Bilimi Teknolojisi Dergisi}, author={Nalan KALKAN,Hüsrev ÖZ,Rüstem CANGI}, year={2012}, pages={0} }
APA
KOPYALA
Nalan KALKAN,Hüsrev ÖZ,Rüstem CANGI. (2012). SARUÇ’UN ÜRETİM TEKNİĞİ VE BAZI FİZİKSEL-KİMYASAL ÖZELLİKLERİNİN BELİRLENMESİ (Vol. 0, p. 0). Vol. 0, p. 0. Gıda ve Yem Bilimi Teknolojisi Dergisi.
MLA
KOPYALA
Nalan KALKAN,Hüsrev ÖZ,Rüstem CANGI. SARUÇ’UN ÜRETİM TEKNİĞİ VE BAZI FİZİKSEL-KİMYASAL ÖZELLİKLERİNİN BELİRLENMESİ. no. 12, Gıda ve Yem Bilimi Teknolojisi Dergisi, 2012, p. 0.