Gıda ve Yem Bilimi Teknolojisi Dergisi

Gıda ve Yem Bilimi Teknolojisi Dergisi

AVRUPA BİRLİĞİ VE TÜRKİYE'DE KANATLI ETİ ÜRETİMİNDE ELEKTRO ŞOK UYGULAMASI

Yazarlar: Tuğba GEZGİN, Mustafa KARAKAYA

Cilt - , Sayı 16 , 2016 , Sayfalar 0 - 0

Konular:-

Anahtar Kelimeler:-

Özet: Modern kanatlı et üretiminde, hayvan refahı uygulamalarının dikkate alınması ürün kalitesiyle aynı derecede önem arz etmektedir. Avrupa’da, kanatlı hayvan işleme açısından, hayvan refahı uygulamalarının başlangıcının, kesimden önce yapılan bayıltma işlemiyle başlamış olduğu söylenebilir. Şok havuzunda elektro şok ile bayıltma yöntemi, Avrupa Birliği (AB) ve Türkiye’de, kanatlı eti sektöründeyaygın kullanılan bayıltma yöntemidir. Kesim öncesinde kanatlılara uygulanan elektro şok parametreleri AB’deki işletmelerde AB ve Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi (EFSA)’nın tavsiye ettiği sınırlar arasında uygulanırken; Türkiye’de, işletmeler, bu parametreleri, hayvan refahı, ürün kalitesi ve helal gıda açısından irdeleyerek, kendi AR-GE çalışmalarının sonucunda belirlemektedirler. AB ve EFSA’nın tavsiye ettiği elektro şok parametrelerinin Türkiye’de kanatlı eti üretiminde uygulanması helal gıda üretimi açısından tartışmaya açık bir konudur. Türkiye’nin kanatlı hayvan kesim işleminde elektro şok uygulaması için kendi tavsiye sınırlarını belirlemesi önemlidir. Anahtar Kelimeler: Elektroşok, kesim, bayıltma, kanatlı eti, düzenlemeler


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Henüz Atıf Yapılmamıştır

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2016, title={AVRUPA BİRLİĞİ VE TÜRKİYE’DE KANATLI ETİ ÜRETİMİNDE ELEKTRO ŞOK UYGULAMASI}, volume={0}, number={16}, publisher={Gıda ve Yem Bilimi Teknolojisi Dergisi}, author={Tuğba GEZGİN,Mustafa KARAKAYA}, year={2016}, pages={0–0} }
APA
KOPYALA
Tuğba GEZGİN,Mustafa KARAKAYA. (2016). AVRUPA BİRLİĞİ VE TÜRKİYE’DE KANATLI ETİ ÜRETİMİNDE ELEKTRO ŞOK UYGULAMASI (Vol. 0, pp. 0–0). Vol. 0, pp. 0–0. Gıda ve Yem Bilimi Teknolojisi Dergisi.
MLA
KOPYALA
Tuğba GEZGİN,Mustafa KARAKAYA. AVRUPA BİRLİĞİ VE TÜRKİYE’DE KANATLI ETİ ÜRETİMİNDE ELEKTRO ŞOK UYGULAMASI. no. 16, Gıda ve Yem Bilimi Teknolojisi Dergisi, 2016, pp. 0–0.