Gıda ve Yem Bilimi Teknolojisi Dergisi

Gıda ve Yem Bilimi Teknolojisi Dergisi

G20/1 VE G20/7 KLON VE GEMLİK ÇEŞİDİ ZEYTİNLERDEN ELDE EDİLEN ZEYTİNYAĞLARININ BAZI ÖZELLİKLERİNİN BELİRLENMESİ

Yazarlar: Yasin ÖZDEMİR, Nesrin AKTEPE TANGU, Müge AŞAN NEBİOĞLU, Engin GÜVEN

Cilt - , Sayı 16 , 2016 , Sayfalar 0 - 0

Konular:-

Anahtar Kelimeler:-

Özet: Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü’nde yürütülen Gemlik çeşidinde klonal seleksiyon projesi kapsamında 23 klon içerisinden G20/1 ve G20/7 klonlarının verim değerlerinin daha yüksek olduğu ve bu iki klonun yaygınlaştırılması durumunda çiftçilerin kazancını arttırma potansiyelinin olduğu belirtilmiştir. Ancak, bu klonlara ait meyvelerin yağ özellikleri henüz belirlenmemiştir. Bu araştırmada G20/1 ve G20/7 klonlarının ve karşılaştırmak amacıyla da Gemlik çeşidi zeytinlere ait yağların serbest yağ asidi miktarı, peroksit değeri, ultraviyole ışıkta özgül soğurma değeri ve yağ asidi kompozisyonu tanımlanmıştır. Bu sayede bu klonların çeşit tescil işlemleri için gerekli olan bazı yağ özellikleri belirlenmiştir. G20/7 ve Gemlik zeytinine ait yağların 270 nm’deki özgül soğurma değerinin ‘Türk Gıda Kodeksi Zeytinyağı ve Pirina Yağı Tebliği’nde belirtilen limitten daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. Tespit edilen diğer bileşenler ve değerler açısından ise tüm örneklerin natural sızma zeytinyağı için belirtilen limitlere uygun olduğu tespit edilmiştir. G20/7 zeytinine ait zeytinyağının yağ asitleri açısından Gemlik çeşidinin zeytinyağından istatiksel olarak önemli bir farka sahip olmadığı, G20/1 zeytinine ait yağın ise sadece linolenik ve eikosenoik asit kompozisyonunun Gemlik zeytini yağından farklı olduğu tespit edilmiştir. G20/7 zeytinine ait yağın 232 nm’deki özgül soğurma değerinin Gemlik zeytinine ait yağda istatistiksel olarak önemli farka sahip olduğu tespit edilmiştir. Anahtar kelimeler: G20/1, G20/7, Gemlik klonu, Gemlik çeşidi, Zeytinyağı


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Henüz Atıf Yapılmamıştır

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2016, title={G20/1 VE G20/7 KLON VE GEMLİK ÇEŞİDİ ZEYTİNLERDEN ELDE EDİLEN ZEYTİNYAĞLARININ BAZI ÖZELLİKLERİNİN BELİRLENMESİ}, volume={0}, number={16}, publisher={Gıda ve Yem Bilimi Teknolojisi Dergisi}, author={Yasin ÖZDEMİR,Nesrin AKTEPE TANGU,Müge AŞAN NEBİOĞLU,Engin GÜVEN}, year={2016}, pages={0–0} }
APA
KOPYALA
Yasin ÖZDEMİR,Nesrin AKTEPE TANGU,Müge AŞAN NEBİOĞLU,Engin GÜVEN. (2016). G20/1 VE G20/7 KLON VE GEMLİK ÇEŞİDİ ZEYTİNLERDEN ELDE EDİLEN ZEYTİNYAĞLARININ BAZI ÖZELLİKLERİNİN BELİRLENMESİ (Vol. 0, pp. 0–0). Vol. 0, pp. 0–0. Gıda ve Yem Bilimi Teknolojisi Dergisi.
MLA
KOPYALA
Yasin ÖZDEMİR,Nesrin AKTEPE TANGU,Müge AŞAN NEBİOĞLU,Engin GÜVEN. G20/1 VE G20/7 KLON VE GEMLİK ÇEŞİDİ ZEYTİNLERDEN ELDE EDİLEN ZEYTİNYAĞLARININ BAZI ÖZELLİKLERİNİN BELİRLENMESİ. no. 16, Gıda ve Yem Bilimi Teknolojisi Dergisi, 2016, pp. 0–0.