Gıda ve Yem Bilimi Teknolojisi Dergisi
Yazarlar: Özlem ASLAN
Konular:-
Anahtar Kelimeler:Staphylococcus aureus,Koliform,Gıda zehirlenmeleri,Enterotoksin,Mikrobiyoloji,Hazır yemek
Özet: Hazır yemek sektöründen temin edilen gıdaların tüketiminin artmasıyla birlikte gıda zehirlenme olguları da artış göstermektedir. Staphylococcus aureus, enterotoksijenik stafilokoklar içerisindekiönemli tür olup, enterotoksinleri; bir çok ülkede gıda zehirlenmesi (intoksikasyonu) olgularına neden olan ikinci veya üçüncü patojen olarak dikkat çekmektedir. Bu çalışmada; hazır yemek sektöründen alınan örnekler (108 numune) S. aureus ve enterotoksin içeriği bakımından incelenmiştir. Ayrıca; örnekler işletmenin hijyen durumunu belirlemek amacıyla, koliform ve E.coli açısından da irdelenmiştir. Mevsimsel sıcaklık farkının son ürünün mikrobiyal durumuna etkilerini gözlemlemek amacıyla çalışma, 3 farklı zaman diliminde yapılmıştır. Çalışılan toplam 108 örneğin 15 adedinde S. aureus, 21 adedinde koliform bakteri ve 3 adedinde de E. coli pozitif olarak saptanmıştır. Örneklerin hiçbirinde enterotoksin varlığı tespit edilmemiştir.