Gıda ve Yem Bilimi Teknolojisi Dergisi

Gıda ve Yem Bilimi Teknolojisi Dergisi

HAZIR YEMEKLERİN Staphylococcus aureus VE ENTEROTOKSİN İÇERİĞİ AÇISINDAN RİSK DEGERLENDİRMESİ

Yazarlar: Özlem ASLAN

Cilt - , Sayı 17 , 2017 , Sayfalar 34 - 40

Konular:-

Anahtar Kelimeler:Staphylococcus aureus,Koliform,Gıda zehirlenmeleri,Enterotoksin,Mikrobiyoloji,Hazır yemek

Özet: Hazır yemek sektöründen temin edilen gıdaların tüketiminin artmasıyla birlikte gıda zehirlenme olguları da artış göstermektedir. Staphylococcus aureus, enterotoksijenik stafilokoklar içerisindekiönemli tür olup, enterotoksinleri; bir çok ülkede gıda zehirlenmesi (intoksikasyonu) olgularına neden olan ikinci veya üçüncü patojen olarak dikkat çekmektedir. Bu çalışmada; hazır yemek sektöründen alınan örnekler (108 numune) S. aureus ve enterotoksin içeriği bakımından incelenmiştir. Ayrıca; örnekler işletmenin hijyen durumunu belirlemek amacıyla, koliform ve E.coli açısından da irdelenmiştir. Mevsimsel sıcaklık farkının son ürünün mikrobiyal durumuna etkilerini gözlemlemek amacıyla çalışma, 3 farklı zaman diliminde yapılmıştır. Çalışılan toplam 108 örneğin 15 adedinde S. aureus, 21 adedinde koliform bakteri ve 3 adedinde de E. coli pozitif olarak saptanmıştır. Örneklerin hiçbirinde enterotoksin varlığı tespit edilmemiştir.


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Henüz Atıf Yapılmamıştır

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2017, title={HAZIR YEMEKLERİN Staphylococcus aureus VE ENTEROTOKSİN İÇERİĞİ AÇISINDAN RİSK DEGERLENDİRMESİ}, volume={0}, number={17}, publisher={Gıda ve Yem Bilimi Teknolojisi Dergisi}, author={Özlem ASLAN}, year={2017}, pages={34–40} }
APA
KOPYALA
Özlem ASLAN. (2017). HAZIR YEMEKLERİN Staphylococcus aureus VE ENTEROTOKSİN İÇERİĞİ AÇISINDAN RİSK DEGERLENDİRMESİ (Vol. 0, pp. 34–40). Vol. 0, pp. 34–40. Gıda ve Yem Bilimi Teknolojisi Dergisi.
MLA
KOPYALA
Özlem ASLAN. HAZIR YEMEKLERİN Staphylococcus Aureus VE ENTEROTOKSİN İÇERİĞİ AÇISINDAN RİSK DEGERLENDİRMESİ. no. 17, Gıda ve Yem Bilimi Teknolojisi Dergisi, 2017, pp. 34–40.