Gıda ve Yem Bilimi Teknolojisi Dergisi
Yazarlar: Gülgün F. Ünal ŞENGÖR, Zafer CEYLAN, Hande DOĞRUYOL, Onur GÖNÜLAL
Konular:-
Anahtar Kelimeler:Mürekkep balığı,Besin bileşimi
Özet: Kafadan bacaklıların bir üyesi olan mürekkep balığı ülkemiz sularında özellikle Ege ve Akdeniz'de daha fazla bulunan, ekonomik değeri yüksek bir deniz ürünüdür. Bu araştırmada, mürekkep balığının et randımanı ve besin bileşimi incelenmiştir. Taze mürekkep balığının yenilebilir vücut kısımlarının %60,88 'lık randımana sahip olduğu tespit edilmiştir. Bu oranın %36,01'lık kısmını manto, %24,87'lik kısmını ise; kafa ve tentaküller oluşturmaktadır. Kalkerimsi kemik, göz, deri, yüzgeç, iç organlar ve mürekkepten (%39,12) oluşan kısım ise genellikle tüketilmeyen kısım olarak değerlendirilmiştir. Manto etinin %0,76 yağ, %78,77 su, %1,59 kül ve %16,55 protein; Tentaküllerin ise; %1,28 yağ, %80,45 su, %1,58 kül ve %15,18 protein içeriğine sahip olduğundan dolayı insan beslenme için önemli bir gıda olduğu tespit edilmiştir.