Gıda ve Yem Bilimi Teknolojisi Dergisi

Gıda ve Yem Bilimi Teknolojisi Dergisi

MÜREKKEP BALIĞI'NIN (Sepia officinalis, L. 1758) YENİLEBİLİR VÜCUT KISIMLARININ BESİN BİLEŞİMİ VE RANDIMANININ BELİRLENMESİ

Yazarlar: Gülgün F. Ünal ŞENGÖR, Zafer CEYLAN, Hande DOĞRUYOL, Onur GÖNÜLAL

Cilt - , Sayı 17 , 2017 , Sayfalar 29 - 33

Konular:-

Anahtar Kelimeler:Mürekkep balığı,Besin bileşimi

Özet: Kafadan bacaklıların bir üyesi olan mürekkep balığı ülkemiz sularında özellikle Ege ve Akdeniz'de daha fazla bulunan, ekonomik değeri yüksek bir deniz ürünüdür. Bu araştırmada, mürekkep balığının et randımanı ve besin bileşimi incelenmiştir. Taze mürekkep balığının yenilebilir vücut kısımlarının %60,88 'lık randımana sahip olduğu tespit edilmiştir. Bu oranın %36,01'lık kısmını manto, %24,87'lik kısmını ise; kafa ve tentaküller oluşturmaktadır. Kalkerimsi kemik, göz, deri, yüzgeç, iç organlar ve mürekkepten (%39,12) oluşan kısım ise genellikle tüketilmeyen kısım olarak değerlendirilmiştir. Manto etinin %0,76 yağ, %78,77 su, %1,59 kül ve %16,55 protein; Tentaküllerin ise; %1,28 yağ, %80,45 su, %1,58 kül ve %15,18 protein içeriğine sahip olduğundan dolayı insan beslenme için önemli bir gıda olduğu tespit edilmiştir.


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Henüz Atıf Yapılmamıştır

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2017, title={MÜREKKEP BALIĞI’NIN (Sepia officinalis, L. 1758) YENİLEBİLİR VÜCUT KISIMLARININ BESİN BİLEŞİMİ VE RANDIMANININ BELİRLENMESİ}, volume={0}, number={17}, publisher={Gıda ve Yem Bilimi Teknolojisi Dergisi}, author={Gülgün F. Ünal ŞENGÖR,Zafer CEYLAN,Hande DOĞRUYOL,Onur GÖNÜLAL}, year={2017}, pages={29–33} }
APA
KOPYALA
Gülgün F. Ünal ŞENGÖR,Zafer CEYLAN,Hande DOĞRUYOL,Onur GÖNÜLAL. (2017). MÜREKKEP BALIĞI’NIN (Sepia officinalis, L. 1758) YENİLEBİLİR VÜCUT KISIMLARININ BESİN BİLEŞİMİ VE RANDIMANININ BELİRLENMESİ (Vol. 0, pp. 29–33). Vol. 0, pp. 29–33. Gıda ve Yem Bilimi Teknolojisi Dergisi.
MLA
KOPYALA
Gülgün F. Ünal ŞENGÖR,Zafer CEYLAN,Hande DOĞRUYOL,Onur GÖNÜLAL. MÜREKKEP BALIĞI’NIN (Sepia Officinalis, L. 1758) YENİLEBİLİR VÜCUT KISIMLARININ BESİN BİLEŞİMİ VE RANDIMANININ BELİRLENMESİ. no. 17, Gıda ve Yem Bilimi Teknolojisi Dergisi, 2017, pp. 29–33.