Gıda ve Yem Bilimi Teknolojisi Dergisi
Yazarlar: Emel ÜNAL TURHAN, Zerrin ERGİNKAYA, Adnan BOZDOĞAN, Zerrin ASLAN
Konular:-
Anahtar Kelimeler:Mikroenkapsülasyon,L.rhamnosus,Termal inaktivasyon,Probiyotik
Özet: Bu çalışmada farklı kaplama materyalleri ile kaplanmış Lactobacillus rhamnosus'un farklı sıcaklık ve sürelerdeki termal inaktivasyon kinetiklerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu çalışmada probiyotik kültür olarak L. rhamnosus kullanılmış ve farklı kombinasyonlardaki kaplama materyalleri ile (aljinat, jelatin ve gellan gam) ekstrüzyon tekniğine göre kaplanmıştır. Mikroenkapsüle L. rhamnosus'un 55-60 oC'de 15 ve 30 dakikalık ısıl işlemdeki sıcaklık dayanımları serbest kültür ile kıyaslanmıştır. Elde edilen sonuçlara göre mikroenkapsüle kültürlerin sıcaklık dayanımlarının serbest kültürlere göre daha iyi olduğu bulunmuştur. Ayrıca kaplama materyali kombinasyonunun hücrelerin canlılıkları üzerinde etkili olduğu saptanmıştır.