Gıda ve Yem Bilimi Teknolojisi Dergisi

Gıda ve Yem Bilimi Teknolojisi Dergisi

Pseudomonas aeruginosa: Özellikleri ve Quorum Sensing Mekanizması

Yazarlar: Belgin SIRIKEN, Veli ÖZ

Cilt - , Sayı 18 , 2017 , Sayfalar 42 - 52

Konular:Fen

Anahtar Kelimeler:P. aeruginosa,Virulans Faktörleri,Biyofilm

Özet: Pseudomonas aeruginosa fırsatçı bir mikroorganizma olup, gıdalara ve gıda ile temas eden yüzeylerde tutunup, biyofilm oluşturabilme kabiliyetine sahip mikroorganizmaların başında gelmektedir. Etken çoğunlukla nosokomiyal ve immun sistemi baskılanmış konakçılarda enfeksiyonlara neden olur. Etkenin biyofilm içinde üremesi ve antibiyotik dirençliliği nedeniyle eredikasyonu güçtür. Enfeksiyonun oluşumu sırasında, P. aeruginosa Quorum sensing (QS-Çevreyi Algılama) regülatör sisteminin kontrolü altında bir dizi virulans faktörler üretir. QS; bakterilerin biyofilm oluşturabilmek amacıyla bitişiğinde yer alan diğer bakteri hücrelerine sinyal molekülleri (oto-induser-AI) göndererek hücreleri uyarması ve etkileşime geçmesine verilen isimdir. Bu nedenle ekstrasellüler sinyaller ve QS düzenleme sistemleri biyofilm varlığı için oldukça önemli olup, yeni tedavi edici stratejilerin gelişmesi için de etkili bir hedef olarak düşünülmektedir. P. aeruginosa’da QS düzenlenmesiaz iki N-asetil homoserin lakton kodlayan gen çiftleri (LasI–RhII) tarafından kontrol edilmektedir. Bu genler aynı zamanda elastaz, alkalin fosfataz, hidrojen siyanid, ekzotoksin A, katalaz, ramnolipid, piyosiyanin, asile edilmiş homoserin laktonları ve superoksit dizmutaz gibi virulans faktörlerin üretimini de düzenlerler. QS’yi düzenlemede yardımcı olan bir diğer gen çifti ise PQS-MvfR’dir. PQS ekspresyonu LasR’ye bağlıdır ve Rh1R geni ekspresyonunu artırır.


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Sonuçların tamamını görmek için Asos İndeks'e üye bir üniversite ağından erişim sağlamalısınız. Kurumunuzun üye olması veya kurumunuza ücretsiz deneme erişimi sağlanması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Dergi editörleri editör girişini kullanarak sisteme giriş yapabilirler. Editör girişi için tıklayınız.

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2017, title={Pseudomonas aeruginosa: Özellikleri ve Quorum Sensing Mekanizması}, volume={0}, number={18}, publisher={Gıda ve Yem Bilimi Teknolojisi Dergisi}, author={Belgin SIRIKEN,Veli ÖZ}, year={2017}, pages={42–52} }
APA
KOPYALA
Belgin SIRIKEN,Veli ÖZ. (2017). Pseudomonas aeruginosa: Özellikleri ve Quorum Sensing Mekanizması (Vol. 0, pp. 42–52). Vol. 0, pp. 42–52. Gıda ve Yem Bilimi Teknolojisi Dergisi.
MLA
KOPYALA
Belgin SIRIKEN,Veli ÖZ. Pseudomonas Aeruginosa: Özellikleri ve Quorum Sensing Mekanizması. no. 18, Gıda ve Yem Bilimi Teknolojisi Dergisi, 2017, pp. 42–52.