Gıda ve Yem Bilimi Teknolojisi Dergisi
Yazarlar: Gökhan UZEL, Şule TURHAN, Abdulhakim MADIYOH, Nurşen ÇİL
Konular:Fen
Anahtar Kelimeler:Bursa,Mustafakemalpaşa Peynir Tatlısı,KOBİ,Sosyo-Ekonomi
Özet: Araştırmada Bursa İli Mustafakemalpaşa ilçesinde Mustafakemalpaşa Peynir Tatlısı üretimi gerçekleştiren işletmelerin sosyo-ekonomik analizinin yapılması planlanmıştır. Çalışma, tam sayım yoluyla ilçede faaliyet gösteren işletmelerin tümü incelenerek (13 adet) gerçekleştirilmiştir. Hazırlanan anket formları Ocak 2016-Nisan 2016 tarihlerini kapsamaktadır. İncelemeden elde edilen veriler yüzde değerler kullanılarak tablolar halinde verilmiştir. KOBİ niteliğinde olan bu işletmelerin yaklaşık %85’i 20 yıl ve üzerinde faaliyet göstermektedir. İşletmelerin yaklaşık %70’i dış finansman kaynaklarından yararlanmaktadır. Kredi faizlerinin yüksekliği, gelişmeleri yakından takip edememeleri ve verilen kredi karşılığı istenen garantiler gibi sorunlar nedeniyle dış finansman kaynakları KOBİ'lerin ihtiyaçlarını karşılamamakta ve bu işletmeler için yeni sorunlar yaratmaktadır. Devletin teşvikleri yetersiz düzeydedir. Üretimlerini yurtiçinde çeşitli bölgelere genişletmek isteyen üreticiler mali açıdan yeterli imkana sahip olamamaktadır. Ürün kalitesi açısından öncelikli sorun tatlı üretim standardının olmayışıdır. Ürüne yönelik yurtiçi ve yurtdışı pazarlarda farkındalık oluşmamış durumdadır. Tüm bu etkenler doğrultusunda kurumsallaşma sağlanmalı, finansal sorunlar giderilmeli, personelin nitelikleri arttırılmalı ve kalite parametrelerine gereken önem gösterilmelidir.