Gıda ve Yem Bilimi Teknolojisi Dergisi

Gıda ve Yem Bilimi Teknolojisi Dergisi

Yağlı Ton Balığı Konserveleri ve Kullanılan Metal Ambalajlarda Bisfenol A (BFA) Miktarının Araştırılması

Yazarlar: İbrahim Emre TOKAT, Dilek CUMBUL, Hakan YAVAŞ, Pınar MANARGA BİRLİK

Cilt - , Sayı 19 , 2018 , Sayfalar 1 - 8

Konular:-

Anahtar Kelimeler:Bisfenol A,Yağlı Ton Balığı Konservesi,HPLC-FLD,Migrasyon

Özet: Gıda ile temas eden madde ve malzemelerden gıdaya geçebilecek Bisfenol A (BFA) miktarının belirlenmesi amacıyla, Bursa ilinde satışa sunulan 4 farklı markaya ait 40 adet 80 g’lık yağlı ton balığı konservesi örnekleri alınmıştır. Toplanan örnekler oda sıcaklığında laboratuvarda muhafaza edilmiştir. Örneklerin pH, klorür oranı ve BFA miktarları belirlenmiştir. BFA miktarı katı faz ekstrasyon ile Yüksek Performans Sıvı Kromatografi-Floresans dedektör (HPLC-FLD) cihazı kullanılarak yapılmıştır. Örneklerde BFA miktarı 104,68–177,86 µg/kg arasında değişen değerlerde ve Türk Gıda Kodeksindeki yasal limit olan 600 µg/kg’ın altında olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca örneklerin pH değerleri 5,78-5,90 arasında klorür oranları %0,8-1,10 arasında olduğu ve TS 353 Balık Konserveleri standardına uygun olduğu belirlenmiştir. Deneme amacıyla sterilizasyon yapılmamış ve 20-35°C de 0-160 gün bekletilmiş numunelerde;


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Henüz Atıf Yapılmamıştır

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2018, title={Yağlı Ton Balığı Konserveleri ve Kullanılan Metal Ambalajlarda Bisfenol A (BFA) Miktarının Araştırılması}, volume={0}, number={19}, publisher={Gıda ve Yem Bilimi Teknolojisi Dergisi}, author={İbrahim Emre TOKAT,Dilek CUMBUL,Hakan YAVAŞ,Pınar MANARGA BİRLİK}, year={2018}, pages={1–8} }
APA
KOPYALA
İbrahim Emre TOKAT,Dilek CUMBUL,Hakan YAVAŞ,Pınar MANARGA BİRLİK. (2018). Yağlı Ton Balığı Konserveleri ve Kullanılan Metal Ambalajlarda Bisfenol A (BFA) Miktarının Araştırılması (Vol. 0, pp. 1–8). Vol. 0, pp. 1–8. Gıda ve Yem Bilimi Teknolojisi Dergisi.
MLA
KOPYALA
İbrahim Emre TOKAT,Dilek CUMBUL,Hakan YAVAŞ,Pınar MANARGA BİRLİK. Yağlı Ton Balığı Konserveleri ve Kullanılan Metal Ambalajlarda Bisfenol A (BFA) Miktarının Araştırılması. no. 19, Gıda ve Yem Bilimi Teknolojisi Dergisi, 2018, pp. 1–8.