Gıda ve Yem Bilimi Teknolojisi Dergisi

Gıda ve Yem Bilimi Teknolojisi Dergisi

Farklı Protein İçerikli Pamuk Tohumu Küspelerinin HPLC Yöntemi ile Gossipol Düzeylerinin Belirlenmesi

Yazarlar: Habil UMUR, Figen KÜTÜKOĞLU, Hacer EKŞİ KARAAĞAÇ, Serkan KARA

Cilt - , Sayı 21 , 2019 , Sayfalar 18 - 25

Konular:-

Anahtar Kelimeler:Pamuk Tohumu Küspesi,Gossipol,HPLC Metot,Cottonseed Meal,Gossypol,HPLC Method

Özet: Amaç: Bu çalışma ülkemizde pamuk üretiminin yaygın olduğu Ege, Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinden toplanan pamuklardan elde edilmiş farklı protein içerikli pamuk tohumu küspelerinin (+), (-) gossipol izomerleri ve toplam gossipol miktarlarının Yüksek Performanslı Sıvı Kromotografi (HPLC) metodu ile belirlenmesi amacıyla yürütülmüştür. Materyal ve Yöntem: Pamuk tohumu küspelerinin örneklemesi 2013 ve 2014 üretim yıllarında yapılmış ve (+),  (-) gossipol izomerleri ve toplam gossipol miktarları Hron ve ark. (1999)’un geliştirmiş oldukları Yüksek Performanslı Sıvı Kromotografi (HPLC) metoduna göre belirlenmiştir. Gossipol analizinde HPLC-PDA (Photo Diode Array Dedector) dedektörlü (Shimadzu, Japon) likit kromotografi cihazı, InterSustain C18 (250x4.6mm, 5 µm) (GL Sciences Inc., Japon) kolon, mobil faz olarak %80 asetonitril, %20 10 nM KH2PO4 tampon kullanılmış olup, 40oC’lik fırın sıcaklığında şartlandırılmış ve 254 nm dalga boyunda, 20 µL enjeksiyon yapılarak 1 mL/dakika akış hızı uygulanmıştır. Bulgular: Araştırmada, 2013 ve 2014 üretim yıllarında elde edilmiş ve %10.79-36.40 ham protein içeriğindeki pamuk tohumu küspelerinin (+), (-) gossipol izomerleri ve toplam gossipol miktarları sırasıyla; 30,26-1.134,00 mg/kg, 37,21-933,32 mg/kg ve 72,37-2.285,38 mg/kg olarak belirlenmiştir. Sonuç: Ülkemizde pamuk tohumu küspelerinde gossipol izomerleri üzerinde yapılmış çalışma olmadığı için hayvanlarda oluşturacağı toksik etkileri değerlendirmek mümkün olmamıştır. Bu nedenle pamuk tohumu küspelerinde gossipol izomerlerinin hayvan türlerine göre toksik etkisini ortaya koyan daha ayrıntılı araştırmalara ihtiyaç vardır. Abstract Objective: This study was carried out to determine the (+), (-) gossypol isomers and the total gossipol content by high-performance liquid chromatography (HPLC) method in cottonseed meal obtained from cotton collected from Aegean, Mediterranean and Southeastern Anatolia regions where cotton production is common in Turkey. Material and Methods: Sampling of cottonseed meal was formed in 2013 and 2014 production years and the (+), (-) gossypol isomers and the total gossypol content were determined by the High Performance Liquid Chromotography (HPLC) method developed by Hron et al. (1999). For Gossipol analysis, HPLC-PDA (Photo Diode Array Dedector) detector (Shimadzu, Japanese) high-performance liquid chromatography, InterSustain C18 (250x4.6mm, 5 µm) (GL Sciences Inc., Japanese) column, 80% acetonitrile as mobile phase, 20% 10 nM KH2PO4 buffer were used and conditioned at 40oC oven temperature and a flow rate of 1 mL / min was applied at 254 nm wavelength by injection of 20 μL. Results: In the study, the (+), (-) gossipol isomers and total gossipol contents of cottonseed meals obtained in the years 2013 and 2014 and 10,79-36,40% of crude protein content, were determined as 30,26-1.134,00 mg/kg, 37,21-933,32 mg/kg and 72,37-2.285,38 mg/kg respectively. Conclusion: It was not possible to evaluate its toxic effects on animals because there was no study on gossypol isomers in cottonseed meal in our country. Therefore, more detailed studies are needed to reveal the toxic effects of gossypol isomers of cottonseed meal.


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Henüz Atıf Yapılmamıştır

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2019, title={Farklı Protein İçerikli Pamuk Tohumu Küspelerinin HPLC Yöntemi ile Gossipol Düzeylerinin Belirlenmesi}, volume={0}, number={21}, publisher={Gıda ve Yem Bilimi Teknolojisi Dergisi}, author={Habil UMUR,Figen KÜTÜKOĞLU,Hacer EKŞİ KARAAĞAÇ,Serkan KARA}, year={2019}, pages={18–25} }
APA
KOPYALA
Habil UMUR,Figen KÜTÜKOĞLU,Hacer EKŞİ KARAAĞAÇ,Serkan KARA. (2019). Farklı Protein İçerikli Pamuk Tohumu Küspelerinin HPLC Yöntemi ile Gossipol Düzeylerinin Belirlenmesi (Vol. 0, pp. 18–25). Vol. 0, pp. 18–25. Gıda ve Yem Bilimi Teknolojisi Dergisi.
MLA
KOPYALA
Habil UMUR,Figen KÜTÜKOĞLU,Hacer EKŞİ KARAAĞAÇ,Serkan KARA. Farklı Protein İçerikli Pamuk Tohumu Küspelerinin HPLC Yöntemi Ile Gossipol Düzeylerinin Belirlenmesi. no. 21, Gıda ve Yem Bilimi Teknolojisi Dergisi, 2019, pp. 18–25.