Gıda ve Yem Bilimi Teknolojisi Dergisi

Gıda ve Yem Bilimi Teknolojisi Dergisi

Farklı Kurutma Yöntemlerinin Alkaya Kayısı Çeşidinin Toplam Fenolik İçeriğine Etkisi

Yazarlar: Mustafa KAPLAN, Sevgi ESKİGÜN, Okan LEVENT, Harun DIRAMAN, Azize ATİK

Cilt - , Sayı 22 , 2019 , Sayfalar 37 - 44

Konular:Fen

Anahtar Kelimeler:Alkaya Apricot,Different Drying Methods,Total Phenolic Content

Özet: Özet Amaç: Malatya kayısıları fenolik bileşikler bakımından oldukça önemli bir kaynaktır. Fenolik bileşikler gıdalarda tat-koku oluşumundaki etkileri, antioksidan ve antimikrobiyal etkiye sahip olmaları bakımından önem taşırlar. Bu çalışmada farklı kurutma tekniklerinin Alkaya kayısı çeşidinde bulunan fenolik bileşikler üzerindeki etkisi incelenmiştir. Materyal ve Yöntem: Bu amaçla Alkaya kayısı örneğine güneşte kurutma (GK), kükürtlü kurutma (KK) ve fırın kurutma (FK) yöntemleri uygulanmıştır. Bulgular ve Sonuç: Toplam fenolik madde miktarı (TFM) Folin-Ciocalteu yöntemi modifiye edilerek spektrofotometrik olarak 765 nm dalga boyunda saptanmıştır. Örneklerin TFM değerleri Gallik Asit Eşdeğeri (GAE) cinsinden hesaplanmıştır. Alkaya yaş kayısı örneğinde TFM miktarı 268,97 mg GAE100g KM-1 saptanırken, GK, KK ve FK yöntemlerinde sırasıyla 179,91, 451,67 ve 167,13 mg GAE100g KM-1 TFM miktarları tespit edilmiştir. KK yönteminde kükürt uygulaması ve miktarına bağlı olarak TFM miktarında artış saptanmıştır.  Abstract Objective: Malatya apricots are an important source of phenolic compounds. Phenolic compounds are important in terms of their effects on taste-smell formation and antioxidant and antimicrobial effect in foods. In this study, the effect of different drying techniques on phenolic compounds in Alkaya apricot cultivars was investigated. Materials and Methods: For this purpose, sundried (S), sulfur drying (SD) and oven drying (OD) methods were applied to Alkaya apricot sample. Resultand and Conclusion: The amount of total phenolic content (TPC) was modified determined spectrophotometrically at a wavelength of 765 nm by modifying the Folin-Ciocalteu method. TPC amount values of the samples were calculated in Gallic Acid Equivalent (GAE). While the amount of TFM in the apricot sample was 268.97 mg GAE100g KM-1, it was determined that the amounts of 179.91, 451.67 and 167.113 mg GAE100g KM-1 TPC were determined respectively in S, SD and OD methods. 


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Henüz Atıf Yapılmamıştır

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2019, title={Farklı Kurutma Yöntemlerinin Alkaya Kayısı Çeşidinin Toplam Fenolik İçeriğine Etkisi}, volume={0}, number={22}, publisher={Gıda ve Yem Bilimi Teknolojisi Dergisi}, author={Mustafa KAPLAN,Sevgi ESKİGÜN,Okan LEVENT,Harun DIRAMAN,Azize ATİK}, year={2019}, pages={37–44} }
APA
KOPYALA
Mustafa KAPLAN,Sevgi ESKİGÜN,Okan LEVENT,Harun DIRAMAN,Azize ATİK. (2019). Farklı Kurutma Yöntemlerinin Alkaya Kayısı Çeşidinin Toplam Fenolik İçeriğine Etkisi (Vol. 0, pp. 37–44). Vol. 0, pp. 37–44. Gıda ve Yem Bilimi Teknolojisi Dergisi.
MLA
KOPYALA
Mustafa KAPLAN,Sevgi ESKİGÜN,Okan LEVENT,Harun DIRAMAN,Azize ATİK. Farklı Kurutma Yöntemlerinin Alkaya Kayısı Çeşidinin Toplam Fenolik İçeriğine Etkisi. no. 22, Gıda ve Yem Bilimi Teknolojisi Dergisi, 2019, pp. 37–44.