Gıda ve Yem Bilimi Teknolojisi Dergisi

Gıda ve Yem Bilimi Teknolojisi Dergisi

LC-MS/MS ile Enerji İçeceklerinde Taurin, İnositol ve Glukoronolaktonun Belirlenmesinde Metot Validasyon Çalışmaları

Yazarlar: Pınar MANARGA BİRLİK, Ayşe Binnur KARATAŞ, İbrahim Emre TOKAT

Cilt - , Sayı 23 , 2020 , Sayfalar 38 - 48

Konular:Fen

Anahtar Kelimeler:Enerji İçeceği,Taurin,İnositol,Glukoronolakton,LC-MS/MS

Özet: Amaç: Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de özellikle gençler arasında enerji içeceği tüketimi son yıllarda giderek artmaktadır. Zihinsel uyanıklık sağladığı, dayanıklılığı ve enerjiyi arttırdığı, yorgunluk hissini azalttığı bildirilen enerji içeceklerinin temel bileşimini kafein ile birlikte taurin, inositol ve glukoronolakton oluşturmaktadır. Bu çalışma ile enerji içeceklerinde yasal mevzuat ile sınırlandırma getirilen taurin, inositol ve glukoronolakton analizlerinin LC-MS/MS kullanılarak optimize edilmesi ve metot validasyonunun yapılması amaçlanmıştır. Materyal ve Yöntem: Çalışmada materyal olarak enerji içeceği kullanılmıştır. Taurin, inositol ve glukoronolakton analizlerinin ekstraksiyon aşamaları aynı olup cihaz şartları farklılık göstermektedir. Uygun dilüsyon ile C18 kartuştan geçirilen örnekler cihaza enjekte edilmiştir. Optimize edilen metodun doğrusallık, tekrarlanabilirlik, tekrar üretilebilirlik, tespit limiti (LoD), ölçüm limiti (LoQ) ve geri kazanım parametreleri kullanılarak validasyonu yapılmış ve ölçüm belirsizliği hesaplanmıştır. Bulgular: Tüm analitler için doğrusallık r2≥0,99 olarak saptanmıştır. Taurin, inositol ve glukoronolakton için LoQ değerleri sırasıyla 23,91; 6,27; 2,47 mg/L iken, LoD değerleri 100; 21 ve 8,22 mg/L olarak belirlenmiştir. Geri kazanım oranları ise taurin için %99,1, inositol için %98,4 ve glukoronolakton için ise %100 olarak hesaplanmıştır. Sonuç: Enerji içeceğinde taurin, inositol ve glukoronolakton analizlerinin LC-MS/MS kullanılarak yapılabilir olduğu görülmüştür.


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Henüz Atıf Yapılmamıştır

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2020, title={LC-MS/MS ile Enerji İçeceklerinde Taurin, İnositol ve Glukoronolaktonun Belirlenmesinde Metot Validasyon Çalışmaları}, volume={0}, number={23}, publisher={Gıda ve Yem Bilimi Teknolojisi Dergisi}, author={Pınar MANARGA BİRLİK,Ayşe Binnur KARATAŞ,İbrahim Emre TOKAT}, year={2020}, pages={38–48} }
APA
KOPYALA
Pınar MANARGA BİRLİK,Ayşe Binnur KARATAŞ,İbrahim Emre TOKAT. (2020). LC-MS/MS ile Enerji İçeceklerinde Taurin, İnositol ve Glukoronolaktonun Belirlenmesinde Metot Validasyon Çalışmaları (Vol. 0, pp. 38–48). Vol. 0, pp. 38–48. Gıda ve Yem Bilimi Teknolojisi Dergisi.
MLA
KOPYALA
Pınar MANARGA BİRLİK,Ayşe Binnur KARATAŞ,İbrahim Emre TOKAT. LC-MS/MS Ile Enerji İçeceklerinde Taurin, İnositol ve Glukoronolaktonun Belirlenmesinde Metot Validasyon Çalışmaları. no. 23, Gıda ve Yem Bilimi Teknolojisi Dergisi, 2020, pp. 38–48.