Journal of Tourism Research Institute

Journal of Tourism Research Institute

Kayseri Hürmetçi Sazlığı’nın coğrafi işaretli ürün potansiyeli ve gastronomi turizmi açısından değerlendirilmesi

Yazarlar: Osman ÖZER

Cilt 2 , Sayı 2 , 2021 , Sayfalar 107 - 125

Konular:Otelcilik, Konaklama, Spor ve Turizm

Anahtar Kelimeler:Gastronomi Turizmi,Coğrafi İşaret,Manda,Kayseri,Hürmetçi Sazlığı

Özet: Gastronomi turizmi farklı lezzetler ve beslenme türleri için en önemli turizm çeşididir. Özellikle gastronomi turizminde ürün çeşitliliği açısından fark yaratmada önemli olan bir noktada coğrafi işaretli ürünlerin çeşitliliği ve bu ürünleri bünyesinde bulundurmasıdır. Hürmetçi Sazlığının bu konuda elinde bulundurduğu potansiyelinin fazla olması bu çalışmaya yön vererek çalışmanın yapılması konusunda belirleyici unsur olmuştur Kayseri ili sınırları içerisinde yer alan Hürmetçi Sazlığı içerisinde barındırdığı; Akdeniz mandası familyasının içinde bulunan Anadolu Mandası, yine doğal yaşam alanları olan su kuşu türleri, geniş otlakları ve zengin botanik yapısıyla büyük baş ve küçük baş türlerinin yetiştiriciliğinin verimli ve organik bir biçimde yetiştiriciliğinin yapıldığından dolayı gastronomi turizminin ham madde kaynağıdır. Gastronomik ürünlerin çeşitliği ve endemikliğinden dolayı gastronomi turizmi açışından önemli bir potansiyeldir. Bu ürünlerin işlenip tarladan çatala olan süreci en doğal haliyle gözlemleme ve uygulama imkanı sunarak, gastronomi turizmi için önemli bir uğrak noktası olmaya adaydır. Özellikle bölgede üretilen Hürmetçi Manda Kaymağı, Hürmetçi Manda Yoğurdu, Hürmetçi Manda Tereyağı, Hürtmeçi Manda Peyniri, Hürmetçi Manda Süt Reçeli, Hürmetçi Manda Kreması, Hürmetçi Manda Kavurması, Hürmetçi Manda Sucuğu ve Hürmetçi Manda Pastırması şuanda üretilmeyen ama üretilmesiyle ayrıca bir önem kazanacak olan Hürmetçi Manda Tarağı ile coğrafi işaretli ürünlere başvurusu yapılabilecek bir çok potansiyeli içerisinde barındırmaktadır. Bu çalışmada; literatür taramasıyla ile alan gezisi yöntemi kullanılarak, öncelikle gastronomi turizmi ve coğrafi işaretli ürünler kavramları irdelenmiştir. Akabinde manda yetiştiriciliği ve manda mamulleri incelenmiştir. Sonrasında Hürmetçi Sazlığının gastronomi turizm ve coğrafi işaretli ürünler açısından sosyo-ekonomik potansiyeli değerlendirilmiştir. Son olarak bulgular ışığında önerilerde bulunulmuştur.


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Sonuçların tamamını görmek için Asos İndeks'e üye bir üniversite ağından erişim sağlamalısınız. Kurumunuzun üye olması veya kurumunuza ücretsiz deneme erişimi sağlanması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Dergi editörleri editör girişini kullanarak sisteme giriş yapabilirler. Editör girişi için tıklayınız.

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2021, title={Kayseri Hürmetçi Sazlığı’nın coğrafi işaretli ürün potansiyeli ve gastronomi turizmi açısından değerlendirilmesi}, volume={2}, number={107–125}, publisher={Journal of Tourism Research Institute}, author={Osman ÖZER}, year={2021} }
APA
KOPYALA
Osman ÖZER. (2021). Kayseri Hürmetçi Sazlığı’nın coğrafi işaretli ürün potansiyeli ve gastronomi turizmi açısından değerlendirilmesi (Vol. 2). Vol. 2. Journal of Tourism Research Institute.
MLA
KOPYALA
Osman ÖZER. Kayseri Hürmetçi Sazlığı’nın Coğrafi Işaretli Ürün Potansiyeli ve Gastronomi Turizmi Açısından Değerlendirilmesi. no. 107–125, Journal of Tourism Research Institute, 2021.