Journal of Tourism Research Institute
Yazarlar: Sedat ÇELİK, Esma BASAN, Necmettin BALIK, Rıdvan SOLMAZ
Konular:Otelcilik, Konaklama, Spor ve Turizm
Anahtar Kelimeler:TRC3,Çevre Farkındalığı,Otel İşletmeleri,Yeşil Otel
Özet: Küresel ısınmanın etkisi ve kıt kaynakların gittikçe daha fazla tüketilmesi sürdürülebilirliğin gerçek anlamda ele alınmasını, kaynakların daha dikkatli kullanılarak gelecek kuşaklara aktarılmasını zorunlu kılmaktadır. Bu bağlamda, otel işletmeleri israfın olduğu ve kaynakların fazla tüketildiği alanlardır. Bu gerçeklik karşısında çalışmamızın amacı TRC3 bölgesi otel işletmelerinde çevre uygulamalarının durumunu tespit etmek ve çeşitli değişkenlerce farklılık olup olmadığını belirlemektir. Bu amaç kapsamında nicel araştırma yöntemi kullanılmış olup, verilerin elde edilmesi için anket tekniğinden yararlanılmıştır. Araştırma evreni, tam sayımlama ile TRC3 bölgesindeki bütün otellerden oluşmaktadır. Elde edilen veriler, tanımlayıcı istatistikler ve varyans analizleri ile değerlendirilmiştir. Araştırma sonucunda; otel işletmelerinde çevre politikalarına yönelik uygulamaların otellerin çoğunluğunda uygulandığı, en fazla uygulanan çevre politikalarının ise enerji tüketimi ve su tüketimine yönelik olduğu belirlenmiştir. Ayrıca otel işletmelerinin sınıfına ve illerine göre Mardin otellerinin çevreye daha duyarlı oldukları ve otel çalışma süresine gör çevreye duyarlılık konusunda bir farklılık olmadığı tespit edilmiştir. Sonuçlardan sonra işletmelere öneriler sunulmuştur.
Dergi editörleri editör girişini kullanarak sisteme giriş yapabilirler. Editör girişi için tıklayınız.