Black Sea Journal of Health Science

Black Sea Journal of Health Science

GELİŞİMSEL MİNE DEFEKTLERİNİN TEDAVİSİNDE KULLANILAN ÇEŞİTLİ MATERYALLERİN RENK MASKELEME ETKİNLİĞİNİN GÖRSEL VE CİHAZ YÖNTEMİ İLE DEĞERLENDİRİLMESİ

Yazarlar: Mihriban Dudu Gizem GENÇER, Zuhal KIRZIOĞLU

Cilt 1 , Sayı 3 , 2018 , Sayfalar 46 - 53

Konular:Diş Hekimliği

Anahtar Kelimeler:Renk maskeleme,Spektrofotometre,Görsel analog skalası,Estetik kaygı

Özet: Çalışmamızda, gelişimsel mine defekti bulunan kesici dişlere sahip bireylerin estetik kaygıları değerlendirilmiştir. Ayrıca, rezin infiltrant tedavisi ve mikroabrazyon ile birlikte uygulanan 2 farklı trikalsiyum fosfat ve kazeinfosfopeptid amorf kalsiyum fosfat remineralizasyon ajanlarının renk maskeleme etkinliğinin görsel ve cihaz yöntemi ile değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Çalışmaya, 8-17 yaş arası çalışma için belirlenen kriterlere uygun 1. grup Florozis Diş Yüzey İndeksi 1-4 skor aralığındaki 128 florozis ve 2. grup Modifiye Gelişimsel Mine Defekti İndeksi 1-5 skor aralığındaki 161 hipomineralizasyon görülen kesici dişe sahip hastalar dahil edilmiştir. Hastaların dişleri ile ilgili estetik kaygılarını değerlendirmek için Modifiye Çocuk Ağız ve Diş Sağlığı Etki Profili anketi uygulanmıştır. Tedavi uygulamasını kabul eden 1. ve 2. gruplara sırasıyla Grup A: Icon®, Grup B: Opalustre®+Clinpro White Varnish® ve Grup C: Opalustre®+Tooth Mousse® tedavileri uygulanmıştır. Çalışmaya katılan dişlerin renk değerlendirmeleri için görsel analog skalası ve spektrofotometre (ΔE değeri) kullanılmıştır. Sonuçlar istatistik olarak değerlendirilmiştir. Estetik kaygı ile ilgili yapılan değerlendirmede, florozis grupları arasında estetik kaygı ile ilişkinin olmadığı belirlenmiştir.Gelişimsel mine defekti görülen ön kesici dişlerde tüm tedavi uygulamalarının sonucunda klinik olarak fark edilebilir değişiklik elde edildiği tespit edilmiştir. Her 2 grupta görsel analog skor değerleriyüksek A grubunda elde edilmiştir. ΔE değerleri ise florozis grubundayüksek A grubunda, hipomineralizasyon grubundadüşük C grubunda bulunmuştur. Hipomineralizasyon grubunda estetik kaygı ön plana çıkmıştır. Gelişimsel mine defekti görülen dişlerde rezin infiltrant ve mikroabrazyon uygulamalarının sonucunda, hem görsel analog skalası hem de spektrofotometre kullanılarak klinik olarak fark edilebilir değişiklik olduğu belirlenmiştir. Çalışmalarda görsel ve cihaz ile değerlendirmelerin sağlıklı yapılabilmesi için standardizasyonun sağlanması gerekmektedir.


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Henüz Atıf Yapılmamıştır

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2018, title={GELİŞİMSEL MİNE DEFEKTLERİNİN TEDAVİSİNDE KULLANILAN ÇEŞİTLİ MATERYALLERİN RENK MASKELEME ETKİNLİĞİNİN GÖRSEL VE CİHAZ YÖNTEMİ İLE DEĞERLENDİRİLMESİ}, volume={1}, number={46–53}, publisher={Black Sea Journal of Health Science}, author={Mihriban Dudu Gizem GENÇER,Zuhal KIRZIOĞLU}, year={2018} }
APA
KOPYALA
Mihriban Dudu Gizem GENÇER,Zuhal KIRZIOĞLU. (2018). GELİŞİMSEL MİNE DEFEKTLERİNİN TEDAVİSİNDE KULLANILAN ÇEŞİTLİ MATERYALLERİN RENK MASKELEME ETKİNLİĞİNİN GÖRSEL VE CİHAZ YÖNTEMİ İLE DEĞERLENDİRİLMESİ (Vol. 1). Vol. 1. Black Sea Journal of Health Science.
MLA
KOPYALA
Mihriban Dudu Gizem GENÇER,Zuhal KIRZIOĞLU. GELİŞİMSEL MİNE DEFEKTLERİNİN TEDAVİSİNDE KULLANILAN ÇEŞİTLİ MATERYALLERİN RENK MASKELEME ETKİNLİĞİNİN GÖRSEL VE CİHAZ YÖNTEMİ İLE DEĞERLENDİRİLMESİ. no. 46–53, Black Sea Journal of Health Science, 2018.