Uluslararası Fen Araştırmalarında Yenilikçi Yaklaşımlar Dergisi

Uluslararası Fen Araştırmalarında Yenilikçi Yaklaşımlar Dergisi

Meme Kanser Kök Hücre Fenotipi ve TümörHipoksisi ile İlişkisi

Yazarlar: Mehtap Kılıç Eren

Cilt 1 , Sayı 1 , 2017 , Sayfalar 9 - 19

Konular:-

DOI:10.29329/ijiasr.2017.99.2

Anahtar Kelimeler:Kanser kök kücre,Meme kanseri,Salinomycin,Everolimus,HIF-1α,Hipoksi

Özet: Kanser kök hücreleri, bir tümör içindeki nadir ölümsüz hücrelerdir ve bölünerek kendiliğinden yenilenebilir ve tümörü oluşturan birçok hücre türüne köken oluşturabilir. Bu hücreler çeşitli insan tümörlerinde bulunmaktadır ve kanser tedavisi için hedefler olarak ilgi çekmektedirler. Günümüzde konvansiyonel kanser terapilerinin başarısız olma nedenlerinin temelinde kemoterapi ya da radyoterapiye karşı aşırı direnç gösteren ve daha yavaş proliferasyon kapasitesine sahip kanser kök hücrelerini hedefleyememeleri yatmaktadır. Bunun sonucunda da dormant, yani uyuyan kanser kök hücreleri yeniden proliferatif faza girmekte ve bu da sıklıkla relapsla sonuçlanmaktadır. Kanser kök hücrenin hedeflenmesinin kanserin hedeflenmesinde ve tedavisinde çok önemli ve devrimsel nitelikte ilerlemeler sağlayacağı düşünülmektedir. Kanser kök hücrelerin regülasyonunda, Wnt/β-catenin, Notch ve Hedgehog gibi epitelyal mezenkimal dönüşüm sinyal yollarının aktivasyonunun etkili olduğu bilinmektedir. Deneysel çalışmalar, hipoksinin ve Hypoxia Inducible Factor-1α’nın (HIF-1α) kanser kök hücre fenotipini teşvik ettiği ve HIF-1α’nın hedeflenmesinin de kanser kök hücreleri azalttığı veya elemine ettiği konusunda kanıtlar sağlamıştır. Meme kanseri dünya genelinde kadınlarda en yaygın diagnozu olan kanser formudur ve dünya kadın popülasyonunun %10’unu etkilemektedir. İnvaziv meme kanserine sahip olan hastaların %25-%30 ‘u halen bu hastalık sebebiyle ölmektedirler. Tedaviden sonraki ilk 3 yıl içerisinde hastalığın rekürans sıklığı ise %60-%80 arasında değişmektedir. Meme kanser kök hücrelerinin daha etkin bir şekilde hedeflenebilmesi için, tümör içerisinde özellikle kök hücre üretim alanı gibi davranan hipoksik alanlar, aynı zamanda bu hücreleri terapiye dirençli hale getirebilir ve hipoksi indüklü faktörlerin bu dirençte rollerinin ortaya çıkarılması önemlidir. Bu bilgiler ışığında, gelecekte yeni ve etkili tedavi stratejileri geliştirmek için, ilaç direncinin tersine çevrilebilir olup olmadığının ve HIF-1α inhibitöleri ve kök hücre hedefleme ajanlarının kombinasyon tedavileri ile meme kanser kök hücrelerin elimine edilip edilemeyeceğinin araştırılması özellikle önem kazanmaktadır.


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Henüz Atıf Yapılmamıştır

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2017, title={Meme Kanser Kök Hücre Fenotipi ve TümörHipoksisi ile İlişkisi}, volume={1}, number={9–19}, publisher={Uluslararası Fen Araştırmalarında Yenilikçi Yaklaşımlar Dergisi}, author={Mehtap Kılıç Eren}, year={2017} }
APA
KOPYALA
Mehtap Kılıç Eren. (2017). Meme Kanser Kök Hücre Fenotipi ve TümörHipoksisi ile İlişkisi (Vol. 1). Vol. 1. Uluslararası Fen Araştırmalarında Yenilikçi Yaklaşımlar Dergisi.
MLA
KOPYALA
Mehtap Kılıç Eren. Meme Kanser Kök Hücre Fenotipi ve TümörHipoksisi Ile İlişkisi. no. 9–19, Uluslararası Fen Araştırmalarında Yenilikçi Yaklaşımlar Dergisi, 2017.