Türk Bilimsel Derlemeler Dergisi
Yazarlar: Saniye Perçin, Aysel Çağlan Günal
Konular:-
DOI:
Anahtar Kelimeler:Akrilamid,Toksik Etkiler,Su Canlıları
Özet: Acrylamide, which is formed by cooking food with high carbohydrate content at high temperatures, is a substance that almost all humanity has been exposed to. Other main use are flocculant for water treatment, agricultural processing, textile production, cosmetics, oil industry, food packaging, plastic products and paper production. Research has been conducted on the consequences of exposure to this compound for many years. Aquatic organisms are consisted of important part of these researches. In this study, the main studies conducted with Clarias gariepinus, Danio rerio, Oreochromis niloticus, Carassius auratus, Mytilus galloprovincialis, Heteropneustes fosillis and Mactra stultorum (Mactra corallina) were reviewed and it was observed that acrylamide creates neurological, cardiological, physiological, histological and endocrine-based problems on aquatic organisms. ÖZET Karbohidrat içeriği yüksek olan gıda maddelerinin yüksek ısıda pişirilmesiyle oluşan akrilamid neredeyse tüm insanlığın maruz kaldığı bir maddedir. Diğer kullanım alanlarının başlıcaları su arıtımı için flokülant, tarımsal işleme, tekstil üretimi, kozmetik, petrol endüstrisi, gıda ambalajı, plastik ürünler ve kâğıt üretimidir. Bu bileşiğe maruz kalmanın sonuçları üzerinde uzun yıllardır araştırmalar yapılmaktadır. Bu araştırmalarda kullanılan canlıların önemli bir bölümünü sucul canlılar oluşturmaktadır. Bu çalışmada Clarias gariepinus, Danio rerio, Oreochromis niloticus, Carassius auratus, Mytilus galloprovincialis, Heteropneustes fosillis ve Mactra stultorum (Mactra corallina) ile yapılan başlıca araştırmalar incelenerek derlenmiş ve akrilamidin sucul canlılar üzerinde nörolojik, kardiyolojik, fizyolojik, histolojik ve endokrin bazlı problemler yarattığı görülmüştür.