Türk Bilimsel Derlemeler Dergisi

Türk Bilimsel Derlemeler Dergisi

Makarnalık Buğday (Triticum durum) Kalitesi

Yazarlar: Ferhat YÜKSEL, Mehmet KOYUNCU, Abdulvahit SAYASLAN

Cilt 4 , Sayı 2 , 2011 , Sayfalar 25-31

Konular:-

Anahtar Kelimeler:Wheat,Durum,Pasta,Quality,Pigment,Protein

Özet: Wheat is the basic food material around the world, including in Turkey. Triticum aestivum (common or bread wheat) and Triticum durum(durum or pasta wheat) are the commercially produced wheat species in the world and Turkey. Durum wheat is better suited for high-quality pastaprocessing than other wheats due to its certain unique and superior characteristics. Kernel physical properties (size/homogeneity, hardness andvitreousness) that are crucial in selection of proper milling technology and semolina characteristics, yellow-colored pigments (carotenoids andflavonoids) and oxidative enzymes (LOX, PPO and POD) that are important in pasta color and protein content and properties (types of γ-gliadin 42/ γ-gliadin 45 and LMW-1 / LMW-2 glutenins) that are vital in al dente pasta-cooking characteristics are among the major quality criteria of durumwheat. Those quality criteria were reviewed in this study.


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Sonuçların tamamını görmek için Asos İndeks'e üye bir üniversite ağından erişim sağlamalısınız. Kurumunuzun üye olması veya kurumunuza ücretsiz deneme erişimi sağlanması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Dergi editörleri editör girişini kullanarak sisteme giriş yapabilirler. Editör girişi için tıklayınız.

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2011, title={Makarnalık Buğday (Triticum durum) Kalitesi}, volume={4}, number={25–31}, publisher={Türk Bilimsel Derlemeler Dergisi}, author={Ferhat YÜKSEL, Mehmet KOYUNCU, Abdulvahit SAYASLAN}, year={2011} }
APA
KOPYALA
Ferhat YÜKSEL, Mehmet KOYUNCU, Abdulvahit SAYASLAN. (2011). Makarnalık Buğday (Triticum durum) Kalitesi (Vol. 4). Vol. 4. Türk Bilimsel Derlemeler Dergisi.
MLA
KOPYALA
Ferhat YÜKSEL, Mehmet KOYUNCU, Abdulvahit SAYASLAN. Makarnalık Buğday (Triticum Durum) Kalitesi. no. 25–31, Türk Bilimsel Derlemeler Dergisi, 2011.