Türk Bilimsel Derlemeler Dergisi

Türk Bilimsel Derlemeler Dergisi

Gıdalarda Kullanılan Mikrobiyal Kaynaklı Pigmentler

Yazarlar: P. ERDAL, G. ÖKMEN

Cilt 6 , Sayı 2 , 2013 , Sayfalar 56-68

Konular:-

Anahtar Kelimeler:Microbial pigment,Food

Özet: Pigments are chemical compounds that absorb light in the wavelength range of the visible region. Pigments can be classified by theirorigin as natural, synthetic, or inorganic. The most commonly used food grade pigments are chemical compounds containing nitrite and nitratesalts. These synthetic compounds have been reported to have carcinogenic and teratogenic effects. This has been one solid of the major reasonsfor the increased interest in producing pigments from biological origin like plants and microorganisms. Natural pigments are produced byliving organisms such as plants, animals, fungi, and microorganisms. Synthetic pigments are obtained from laboratories. Natural and syntheticpigments are organic compounds. Inorganic pigments can be found in nature or reproduced by synthesis. Natural and synthetic pigments areused in medicines, foods, clothes, furniture, cosmetics, and in other products. As colorant substances, natural pigments are very important. Ithas been clearly reported that pigments in natural products have antioxidant, antimicrobial and antimutagenic activities. This review providesan basic information to microbial pigments used in foods.


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Sonuçların tamamını görmek için Asos İndeks'e üye bir üniversite ağından erişim sağlamalısınız. Kurumunuzun üye olması veya kurumunuza ücretsiz deneme erişimi sağlanması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Dergi editörleri editör girişini kullanarak sisteme giriş yapabilirler. Editör girişi için tıklayınız.

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2013, title={Gıdalarda Kullanılan Mikrobiyal Kaynaklı Pigmentler}, volume={6}, number={56–68}, publisher={Türk Bilimsel Derlemeler Dergisi}, author={P. ERDAL, G. ÖKMEN}, year={2013} }
APA
KOPYALA
P. ERDAL, G. ÖKMEN. (2013). Gıdalarda Kullanılan Mikrobiyal Kaynaklı Pigmentler (Vol. 6). Vol. 6. Türk Bilimsel Derlemeler Dergisi.
MLA
KOPYALA
P. ERDAL, G. ÖKMEN. Gıdalarda Kullanılan Mikrobiyal Kaynaklı Pigmentler. no. 56–68, Türk Bilimsel Derlemeler Dergisi, 2013.