Kastamonu İletişim Araştırmaları Dergisi

Kastamonu İletişim Araştırmaları Dergisi

Sözlü Kültürden Dijital Kültüre İletişim ve İletişim Araçlarının Tarihsel Kökenleri

Yazarlar: Zübeyde Süllü

Cilt - , Sayı 1 , 2018 , Sayfalar -

Konular:-

Anahtar Kelimeler:İletişim,Tarih,Medya,Kitle İletişim Araçları

Özet: İletişim bir insandan bir diğerine işaretle, konuşma, ses , renkler ve simgeler gibi faklı metotları kullanarak gerçekleştirilen bir haber ve bilgi aktarma sürecidir. Tarihsel süreç içerisinde , iletişim yöntemleri insan topluluklarının ihtiyaçları doğrultusunda şekillenmiştir. Bilinen en eski iletişim araçlarından olan ve kil tabletle yazılan Piktograf yazı yazı Sümerler tarafından M.Ö 3500 yılında keşfedilmişti. Daha sona Mısırlılar M.Ö 2600 yıllaında Hiyeoglifi bulmuşla ve bunu yaygınlaştırmışlardır. O dönelmede Çin’de duman işareti de haberleşmek için kullanılmıştı. Bu buluşlardan sona Fenikeliler ilk alfabeyi kullanmışla ancak alfabeyi geliştirenle Yunanlılar olmuştu. En eski posta servislerine ise eski Pes, oma ve Çin Uygarlıklarında rastlanmaktadır. Alfabenin bulunuşu iletişim tarihi açısından en büyük ilerlemelerden biri olmuştu.. Eski Yunan’da Aristo sözlü kültün önemi hakkında konuşmalara yapmış ve “retoriğin ”önemine dikkat çekmiştir. İlk baskı tekniklerine eski Çin Uygarlığında rastlanmakla birlikte bugün kullandığımız matbaanın basit düzenekli bir versiyonu olan ilk matbaa 1400’lü yıllarda Johann Gutenberg tarafından icat edilmişti. Bu iletişim tarihi açısından en önemli gelişmelerden biridir. Bilinen ilk gazete Almanya’da basılmış ve ilk günlük gazete Almanya Leipzig’de yayınlanmaya başlanmıştır. Bu buluşları bir diğer önemli iletişim aracı olan telgraf takip etmişti. O dönemde, İngiltere’de bir çok telgraf sistemi denemesi vardı. Ancak telgrafın asıl gelişimi Samuel Morse’un çalışmalarıyla sonucu olmuş ve Morse alfabesi olarak bilinen kodlamayı bulmuştu. Yine aynı yüzyılda, Maxwel radyo dalgalan ille ilgili çalışmasını yayınlamıştı. Edison ise Mimografı keşfetmişti. Hemen hemen aynı yıllarda Edison Mimografı, Graham Bell ise büyük icadı telefonu geliştirmişti. Marconi radyoya yakın ve benze bir sistemle çalışan kablosuz telgrafı icat etti. Sonuç olarak 19.yüzyıl kitle iletişim araçlarının keşfi açısından zengin bir yüzyıl olmuştu. Farnswoth ise 1926 yılında televizyonla ilgili diğer buluşları tamamladı. Günümüzde internet ile ilgili iletişim teknolojileri henüz yolun başında. İnternet mektup, telefon , telgraf, radyo ve televizyon gibi kitle iletişim araçlarını içinden barından bir sistemdir.


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Sonuçların tamamını görmek için Asos İndeks'e üye bir üniversite ağından erişim sağlamalısınız. Kurumunuzun üye olması veya kurumunuza ücretsiz deneme erişimi sağlanması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Dergi editörleri editör girişini kullanarak sisteme giriş yapabilirler. Editör girişi için tıklayınız.

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2018, title={Sözlü Kültürden Dijital Kültüre İletişim ve İletişim Araçlarının Tarihsel Kökenleri}, number={0}, publisher={Kastamonu İletişim Araştırmaları Dergisi}, author={Zübeyde Süllü}, year={2018} }
APA
KOPYALA
Zübeyde Süllü. (2018). Sözlü Kültürden Dijital Kültüre İletişim ve İletişim Araçlarının Tarihsel Kökenleri. Kastamonu İletişim Araştırmaları Dergisi.
MLA
KOPYALA
Zübeyde Süllü. Sözlü Kültürden Dijital Kültüre İletişim ve İletişim Araçlarının Tarihsel Kökenleri. no. 0, Kastamonu İletişim Araştırmaları Dergisi, 2018.