Uluslararası Diş Hekimliği Bilimleri Dergisi

Uluslararası Diş Hekimliği Bilimleri Dergisi

Comparing the efficiency of mandibular implant-retained complete dentures and conventional complete dentures among elderly edentulous patients: Satisfaction and quality of life

Yazarlar: İmran KOÇAK, Göknil ERGÜN KUNT, Gözlem CEYLAN

Cilt 7 , Sayı 2 , 2021 , Sayfalar 27 - 34

Konular:Diş Hekimliği

Anahtar Kelimeler:Dental implant,OHIP14,Tam protez,Yaşam kalitesi

Özet: Amaç: Bu çalışmada iki farklı tip tam protez kullanan hastaların, yaşam kaliteleri ve hasta memnuniyetlerinin karşılaştırılarak değerlendirilmesi amaçlandı. Materyal ve Metod: Çalışmada konvansiyonel tam protez kullanan ve implant destekli tam protez kullanan 60’ar toplamda 120 hasta değerlendirildi. Hastaların yaşam kalitesi ölçümleri için OHIP-14 anketi, genel protez memnuniyetleri ve retansiyon ölçümleri için de Visual Analog Scale (VAS) formları kullanılarak değerlendirme yapıldı. Ayrıca olguların yaş, cinsiyet ve protez tecrübesi ile OHIP ve VAS skorları arasındaki ilişki değerlendirildi. Çalışmamızın analizinde IBM SPSS V23 (Chicago, USA), Spearman korelasyon analizi ve Shapiro Wilk, Mann Whitney U, Ki-kare testleri kullanıldı. Bulgular: OHIP toplam değerleri açısından gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı sonuç bulunmuş ve implant destekli tam protez grubu daha iyi yaşam kalitesi göstermiştir (p<0,05). 2 grup arasında fonksiyonel kısıtlılık, psikolojik huzursuzluk ve engelilik skorları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunamamıştır. Fiziksel ağrı ve fiziksel yetersizlik skorları konvansiyonel tam protez kullanan hastalarda daha yüksek bulunmuştur. Sosyal uyumsuzluk, psikolojik yetersizlik skorları implant destekli tam protez kullanan hastalarda daha yüksek bulunmuştur. Mandibular tam protez retansiyon skorlarında implant destekli tam protez grubu daha yüksek sonuçlar vermiştir (p<0,05). Araştrmanın istatistiksel sonuçlarına göre, olguların cinsiyetleri ile VAS ve OHIP skorları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunamamıştır (p>0,05). Protez kullanım süresi ve retansiyon ile VAS ve OHIP skorları arasında istatistiksel olarak farklılıklar bulunmuştur (p<0,05). Sonuç: İki implant destekli tam protez kullanımının oral sağlıkla ilişkili yaşam kalitesini ve protez tutuculuğunu artırdığı ve tam dişsiz hastalar için başarılı bir tedavi olarak uygulanabileceği söylenebilir.


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Henüz Atıf Yapılmamıştır

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2021, title={Comparing the efficiency of mandibular implant-retained complete dentures and conventional complete dentures among elderly edentulous patients: Satisfaction and quality of life}, volume={7}, number={27–34}, publisher={Uluslararası Diş Hekimliği Bilimleri Dergisi}, author={İmran KOÇAK,Göknil ERGÜN KUNT,Gözlem CEYLAN}, year={2021} }
APA
KOPYALA
İmran KOÇAK,Göknil ERGÜN KUNT,Gözlem CEYLAN. (2021). Comparing the efficiency of mandibular implant-retained complete dentures and conventional complete dentures among elderly edentulous patients: Satisfaction and quality of life (Vol. 7). Vol. 7. Uluslararası Diş Hekimliği Bilimleri Dergisi.
MLA
KOPYALA
İmran KOÇAK,Göknil ERGÜN KUNT,Gözlem CEYLAN. Comparing the Efficiency of Mandibular Implant-Retained Complete Dentures and Conventional Complete Dentures among Elderly Edentulous Patients: Satisfaction and Quality of Life. no. 27–34, Uluslararası Diş Hekimliği Bilimleri Dergisi, 2021.