Uluslararası Diş Hekimliği Bilimleri Dergisi

Uluslararası Diş Hekimliği Bilimleri Dergisi

EVALUATION OF THE EFFECT OF DIFFERENT FINISHING AND POLISHING SYSTEMS ON SURFACE ROUGHNESS AND COLOR STABILITY OF DIFFERENT RESTORATIVE MATERIALS

Yazarlar: Özlem ÜLKER, Fikret YILMAZ

Cilt 7 , Sayı 2 , 2021 , Sayfalar 16 - 26

Konular:Diş Hekimliği

Anahtar Kelimeler:Cam hibrit,Cam karbomer,Yüzey pürüzlülüğü,Renk değişimi

Özet: Amaç: Bu in vitro çalışmanın amacı farklı bitirme ve cila tekniklerinin çeşitli restoratif materyallerin yüzey pürüzlülüğü ve renk değişimine etkisinin incelenmesidir. Gereç ve Yöntemler: Cam hibrit (Equia Forte), cam karbomer (GCP Glass Fill), rezin modifiye cam iyonomer siman (Fuji II LC), kompomer (Dyract XP) ve mikrohibrit kompozit (Filtek Z250) restoratif materyalleri kullanılmış ve toplam 150 adet örnek hazırlanmıştır. Örnekler rastgele bitirme ve cila uygulanmayan (kontrol), çok aşamalı alüminyum oksit diskler uygulanan (SofLex),tek aşamalı cila lastiği uygulanan (OneGloss) altgruplarına ayrılmıştır. Örneklerin yüzey pürüzlülük (Ra) değerleri Profilometre cihazı ile , başlangıç ve 48 saat kahvede bekletildikten sonraki renk değerleri ise spektrofotometre ile ölçülmüştür. İstatistiksel analiz çift yönlü Anova ve Tamhane çoklu karşılaştırma testleri ve Pearson korelasyon analizi ile yapılmıştır. Bulgular: En yüksek Ra değerleri Equia Forte (1,21) ve GCP Glass Fill (1,14) en düşük Ra değerleri ise Filtek Z250 (0,24) ve Dyract XP (0,27) gruplarında görülmüştür. Bitirme ve cila tekniklerinde ise en düşük Ra değerleri kontrol (0,56) ve Sof-lex (0,56) grubunda görülürken en yüksek Ra değeri OneGloss (1,06) grubunda görülmüştür. En düşük ∆E değeri cam karbomer (1,41) , en yüksek ∆E değeri ise Fuji II LC (5,41) ve Equia Forte (5,31) gruplarında görülmüştür. Bitirme ve cila gruplarında ise en düşük ∆E değeri Sof-Lex (3,51) en yüksek ∆E değeri OneGloss (4,59) grubunda görülmüştür. Sonuç: Cila lastiklerinin bitirme ve cila disklerine göre daha fazla pürüzlülük ve renk değişimi gösterdiği görülmüştür. Ancak bitirme ve cila sistemlerinin etkinliğinin restoratif materyallere de bağlı olduğu anlaşılmıştır.


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Henüz Atıf Yapılmamıştır

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2021, title={EVALUATION OF THE EFFECT OF DIFFERENT FINISHING AND POLISHING SYSTEMS ON SURFACE ROUGHNESS AND COLOR STABILITY OF DIFFERENT RESTORATIVE MATERIALS}, volume={7}, number={16–26}, publisher={Uluslararası Diş Hekimliği Bilimleri Dergisi}, author={Özlem ÜLKER,Fikret YILMAZ}, year={2021} }
APA
KOPYALA
Özlem ÜLKER,Fikret YILMAZ. (2021). EVALUATION OF THE EFFECT OF DIFFERENT FINISHING AND POLISHING SYSTEMS ON SURFACE ROUGHNESS AND COLOR STABILITY OF DIFFERENT RESTORATIVE MATERIALS (Vol. 7). Vol. 7. Uluslararası Diş Hekimliği Bilimleri Dergisi.
MLA
KOPYALA
Özlem ÜLKER,Fikret YILMAZ. EVALUATION OF THE EFFECT OF DIFFERENT FINISHING AND POLISHING SYSTEMS ON SURFACE ROUGHNESS AND COLOR STABILITY OF DIFFERENT RESTORATIVE MATERIALS. no. 16–26, Uluslararası Diş Hekimliği Bilimleri Dergisi, 2021.