Dil Konuşma ve Yutma Araştırmaları Dergisi

Dil Konuşma ve Yutma Araştırmaları Dergisi

Okul Başarısızlığı Nedeniyle DKT Kliniği’ne Başvuran Epileptik Çocukların Değerlendirilmesi

Yazarlar: Merve SAVAŞ, Sezin BAŞOĞLU, Ebru SÖNMEZ TOPÇU, Özlem ÇOKAR, Fenise Selin KARALI

Cilt 3 , Sayı 1 , 2020 , Sayfalar 31 - 60

Konular:-

Anahtar Kelimeler:Okul başarısızlığı,Epilepsi,Dil bozukluğu,Zihin engeli

Özet: Amaç: Okul başarısızlığı tek bir nedene bağlı olmamakla birlikte, bireyin genel sağlık durumu, doğup büyüdüğü, içinde bulunduğu aile ve psiko-sosyal çevre, akademik beceri azlığı, ekonomik koşullar gibi pek çok faktörden etkilenebilmektedir. Birçok araştırmada epilepsi hastası çocukların epilepsinin tipi ve klinik özelliklerinden bağımsız olarak dil, bilişsel ve sosyal-duygusal gelişimde gerilik ve bunun sonucu olarak da akademik başarısızlık yaşadıkları bildirilmiştir. Bu çalışmada, Dil ve Konuşma Terapisi Kliniği’ne okul başarısızlığı nedeniyle başvuran epilepsi hastası çocukların dil ve bilişsel düzeylerini belirleyerek akademik güçlüklerin altında yatan nedenleri saptamak amaçlanmıştır. Yöntem: 4 epilepsili çocuğa WISC-IV, TODİL, TAST uygulanmış ve Saf Ses Odyometri, İşitsel Beyinsapı Cevabı, Akustik İmmitansmetri Testi Konuşma Odyometrisi, Otoakustik emisyon olmak üzere odyolojik ölçümler yapılmıştır. Ayrıca 2 farklı matematik problemi sunulmuş ve Türkçe metin okuma ve anlama soruları verilmiştir. Ailelerden çocuk hakkında kardeş ve akranlarla ilişkileri, okuldaki derslerde başarı düzeyi hakkında bilgiler elde edilmiştir. Bulgular: WISC-IV testinin sonuçlarına göre, olgu 1 ‘zihinsel engelli’ Olgu 2 ve 4 ‘sınır zekâ’ puan aralığındayken, Olgu 3 'düşük normal zekâ’ puan aralığındadır. Katılımcıların tümünde TODİL’de sözlü dil düzeyleri ‘Ortalama’ ve ‘Ortalama Altı’ olarak belirlenmiştir. TAST skorları incelendiğinde katılımcıların hiçbirinin maksimum değere yaklaşamadığı görülmüştür. Türkçe okuma ve okuduğunu anlama becerisine oranla matematiksel becerilerin daha fazla etkilendiği görülmüştür. Odyolojik değerlendirmeler sonucu katılımcılarda işitme kaybı tespit edilmemiştir. Katılımcıların aileleri tarafından Olgu 4 haricinde davranışsal ve sosyal-duygusal sorunlar bildirilmemiştir. Sonuç: Okul başarısı pek çok faktörden etkilenmektedir. Bu çalışmada katılımcıların tümünde sosyal ve duygusal açıdan sorunların bildirilmemiş olmasına rağmen dil ve bilişsel geriliklerin saptanmış olması, DKT’lerin okul başarısızlığı yaşayan çocukların değerlendirilme ve müdahale süreçlerinde görev almaları gerektiğini destekler niteliktedir.


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Henüz Atıf Yapılmamıştır

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2020, title={Okul Başarısızlığı Nedeniyle DKT Kliniği’ne Başvuran Epileptik Çocukların Değerlendirilmesi}, volume={3}, number={31–60}, publisher={Dil Konuşma ve Yutma Araştırmaları Dergisi}, author={Merve SAVAŞ,Sezin BAŞOĞLU,Ebru SÖNMEZ TOPÇU,Özlem ÇOKAR,Fenise Selin KARALI}, year={2020} }
APA
KOPYALA
Merve SAVAŞ,Sezin BAŞOĞLU,Ebru SÖNMEZ TOPÇU,Özlem ÇOKAR,Fenise Selin KARALI. (2020). Okul Başarısızlığı Nedeniyle DKT Kliniği’ne Başvuran Epileptik Çocukların Değerlendirilmesi (Vol. 3). Vol. 3. Dil Konuşma ve Yutma Araştırmaları Dergisi.
MLA
KOPYALA
Merve SAVAŞ,Sezin BAŞOĞLU,Ebru SÖNMEZ TOPÇU,Özlem ÇOKAR,Fenise Selin KARALI. Okul Başarısızlığı Nedeniyle DKT Kliniği’ne Başvuran Epileptik Çocukların Değerlendirilmesi. no. 31–60, Dil Konuşma ve Yutma Araştırmaları Dergisi, 2020.