Türk Tıp Öğrencileri Araştırma Dergisi

Türk Tıp Öğrencileri Araştırma Dergisi

Tıp Fakültesi Öğrencilerinde Gelecek Kaygısı, Depresyon ve Stres İlişkisinin Değerlendirilmesi

Yazarlar: Gökçe DAĞTEKİN, Mustafa Burak DALKILIÇ, Furkan ÇAKICI, Aybike ÇAKIR, Ahmet Eren Eren EKİN, Davut ÖZTÜNÇ, Burhanettin IŞIKLI

Cilt 2 , Sayı 3 , 2020 , Sayfalar 135 - 142

Konular:Sağlık Bilimleri ve Hizmetleri

Anahtar Kelimeler:Ruh sağlığı,Anksiyete,Depresyon,Stres

Özet: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi(ESOGÜTF) öğrencilerinde gelecek kaygısı(GK), depresyon ve stres ilişkisinin değerlendirilmesi amaçlandı. Çalışma ESOGÜTF öğrencilerinde gerçekleştirilen kesitsel tipte bir araştırmadır. Çalışma tarihlerinde öğrenim gören tüm öğrencilere ulaşılması planlanarak 2018-2019 akademik yılında öğrenim gören 1519 öğrenciden 732’(%48.2)sine ulaşıldı. Çalışmanın amacına yönelik hazırlanan anket form, araştırmacıların gözlemi altında öğrenciler tarafından dolduruldu. GK bireylerin kendini gelecekte olabilecek bir tehlike ile ilgili olarak endişeli beklenti içinde hissetmesi; mesleki GK ise bireylerin kendini mesleği ile ilişkili bir konuda gelecekte olabilecek bir tehlike ile ilgili olarak endişeli beklenti içinde hissetmesi olarak tanımlandı. Mesleki GK ve GK hiçbir zaman ve her zaman arasında değişen 5’li likert tipinde sorularak; bu sorulara oldukça sık ve her zaman olarak cevap verenler kaygılı olarak değerlendirildi. Veriler, bilgisayar ortamında SPSS(versiyon 15.0) İstatistik Paket Programında değerlendirildi. Analizlerde ki kare, student t ve Mann Whitney U testleri kullanıldı. İstatistiksel anlamlılık değeri olarak p≤0.05 kabul edildi. Çalışma grubunun 395’i(%54.0) erkekti. Öğrencilerin yaşları 18-40 arasında değişmekte olup; ortalaması 21.1±2.2 yıl idi. Öğrencilerin 28(%3.8)’i her zaman, 136(%18.6)’sı oldukça sık GK hissettiğini bildirdi. Hekimlik mesleğiyle ilişkili GK ise öğrencilerin 24(%3.3)’ü her zaman 130(%17.8)’i oldukça sık olarak hissetmekteydi. GK veya mesleki GK olan öğrencilerde Depresyon, Anksiteye, Stres -21 ölçeğinin tüm alt alanlarından alınan puan ortancalarının olmayanlara göre daha yüksek olduğu görüldü. Öğrencilerde GK ve mesleki GK oldukça sıktı. GK veya mesleki GK olanların depresyon, anksiyete ve stres düzeyleri daha yüksekti. GK nedenlerinin belirlenerek; depresyon, anksiyete ve strese yönelik tedbirlerin alınması gerektiği düşünüldü.


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Henüz Atıf Yapılmamıştır

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2020, title={Tıp Fakültesi Öğrencilerinde Gelecek Kaygısı, Depresyon ve Stres İlişkisinin Değerlendirilmesi}, volume={2}, number={135–142}, publisher={Türk Tıp Öğrencileri Araştırma Dergisi}, author={Gökçe DAĞTEKİN,Mustafa Burak DALKILIÇ,Furkan ÇAKICI,Aybike ÇAKIR,Ahmet Eren Eren EKİN,Davut ÖZTÜNÇ,Burhanettin IŞIKLI}, year={2020} }
APA
KOPYALA
Gökçe DAĞTEKİN,Mustafa Burak DALKILIÇ,Furkan ÇAKICI,Aybike ÇAKIR,Ahmet Eren Eren EKİN,Davut ÖZTÜNÇ,Burhanettin IŞIKLI. (2020). Tıp Fakültesi Öğrencilerinde Gelecek Kaygısı, Depresyon ve Stres İlişkisinin Değerlendirilmesi (Vol. 2). Vol. 2. Türk Tıp Öğrencileri Araştırma Dergisi.
MLA
KOPYALA
Gökçe DAĞTEKİN,Mustafa Burak DALKILIÇ,Furkan ÇAKICI,Aybike ÇAKIR,Ahmet Eren Eren EKİN,Davut ÖZTÜNÇ,Burhanettin IŞIKLI. Tıp Fakültesi Öğrencilerinde Gelecek Kaygısı, Depresyon ve Stres İlişkisinin Değerlendirilmesi. no. 135–142, Türk Tıp Öğrencileri Araştırma Dergisi, 2020.